България

Почитаме Свети княз Йоан-Владимир, чудни имена празнуват днес

  22.05.2022 06:25             
Почитаме Свети княз Йоан-Владимир, чудни имена празнуват днес

Днес почитаме паметта на малко познат, но важен светец, свързан с България. Неговите мощи са нетленни и са чудотворни. Името му е Свети княз Йоан-Владимир. В Албания го наричат Йован-Владимир.
Светият княз Йоан-Владимир живял по времето на българския владетел Самуил и бил управител на двете области Далмация и Зета.

В старите исторически извори е записано, че князът бил добродетелен и благочестив. Не обичал войните. Затова влизайки в битка с цар Самуил, неговата войска била разбита, а Свети княз Йоан-Владимир пленен. Цар Самуил не искал да го убива и го оженил за  дъщеря си  Теодора-Косара. Новобрачното семейство било изпратено обратно по родните земи на княза. Минали години, войските на цар Самуил били разгромени, а неговите воини злощастно ослепени. Виждайки окаяните войници, цар Самуил получил инфаркт и починал на 6 октомври през 1014 г.
На престола застанал неговият син Гавриил-Радомир. Гавриил-Радомир не могъл да управлява. Малко след неговото коронясване бил убит от заговор между неговия братовчед Иван-Владислав и византийците. Иван-Владислав заел овакантения престол. Следващият тактически ход, който предприел, бил план за унищожение на Свети княз  Йоан-Владимир. Свети княз  Йоан-Владимир бил поканен в двореца при  Иван-Владислав за провеждане на мирни преговори. Доверчивият Йоан-Владимир не се усъмнил, защото поканата била отпратена от висш духовник. Вместо да посрещнат Свети княз Йоан-Владимир с подобаващи почести, убийци го причакали, за да го унищожат.
Палачът замахнал с меч, за да отсече главата на княза, но не успял да го посече. Без да прояви ни най-малък страх, Свети княз   Йоан-Владимир дал своя меч на убиеца и го подканил  да извърши поръчаното злодеяние. Както е записано в житието на княза, станало невиждано чудо пред погледите на убийците. След удара с меч, посеченият княз станал и побягнал.  Влязъл в близкия храм и паднал на пода. Издъхнал. Неговата съпруга Теодора-Косара отнася тленните останки в царството на княза. Погребала го с подобаващи почести в църква, в която се заселила и останала там до края на земните си дни, които прекарала в пост и в молитви за спасение душата на нейния убит съпруг. Изминали 2 години. По неведоми пътища подлият Иван-Владислав починал в нечовешки мъки. България паднала под робството на византийците и това робство продължило цели 168 години. През това време мощите на Свети княз   Йоан-Владимир започнали да мироточат.  На вярващите се случвали безброй чудеса за оздравели и излекувани от тежки болести.

И днес мощите на Свети княз Йоан-Владимир се намират в Албания в град Елбасан, в едноименния манастир Свети Йоан-Владимир.

Имен ден празнуват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Влади, Владина, Владилен, Владилена, Мира, Миро.