България

533 мигранти задържани на границата с Турция за месец

  21.05.2022 16:43             
533 мигранти задържани на границата с Турция за месец

От началото на 2022 г. са предотвратени 33 860 опита за незаконно влизане в България, което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от МВР.

Общо граничните полицаи са предотвратили към 33 860 опита на незаконни мигранти да влязат в България. 33 200 са се завърнали в Турция, след като са посрещнати от патрулите и постовете на границата. Останалите са се върнали във вътрешността на Гърция.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата с Турция. Командировани са служители от други структури на гранична полиция, от областните дирекции на МВР, както и жандармеристи.

Всяка седмица ръководни служители по график инспектират на място изпълнението на задачите в плана.

След въвеждането в граничното наблюдение на допълнителните служители от МВР и МО е постигната по-голяма плътност на смесените патрули по линията на държавната граница.

След активирането на плана за действие в резултат на увеличения миграционен натиск и предприемане на комплекс от мерки, се отчита съществено намаляване на броя на задържаните лица. Българските гранични власти са задържали на вход 533 граждани на трети страни. Те са предимно граждани на Сирия и Афганистан.

Оградата по границата също спира мигрантите. Използва се и системата за наблюдение, която включва периметрови сигнално-охранителни системи, стационарни постове и мобилни системи за техническо наблюдение. В контрола на миграционните потоци участва и Специализирания отряд за въздушно наблюдение към ГДГП. На българо-турската граница са развърнати и членове на постоянния корпус на агенция Фронтекс.

В резултат на предприетите мерки и вследствие на допълнителните сили и средства, концентрирани по границата, капацитетът на специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ към момента е запълнен под 40%.

За каналджийство от началото на годината до 19 май са образувани 85 досъдебни производства, към наказателна отговорност в качеството на обвиняеми са привлечени 76 лица. Анализът на данните показва 84% увеличение в броя на заведените заявителски материали и на образуваните досъдебни производства в сравнение със същия период на миналата година.