Ноктите са отражение на здравето отвътре. Когато настъпят видими промени в ноктите, това в повечето случаи е продиктувано от различни дефицити вътре в тялото – на витамини, минерали, микро- и макроелементи. За да растат здрави, розови, лъскави и с гладка структура, ноктите се нуждаят от някои специфични витамини, минерали, протеини и мазнини, така че да се синтезират нормално новите клетки, образуващи ноктите и стимулиращи техния растеж.
Кои са най-важните витамини и минерали, както и някои хранителни макроелементи за здрави, бързорастящи и гладки нокти? Ето 7 от тях:
1. Биотин.
Биотинът е витамин от групата В-комплекс. По същество той е витамин В7. Биотинът насърчава клетъчния растеж, подпомага метаболизма на протеините, които се разграждат до аминокиселини. Аминокиселините са от съществено значение за укрепването на ноктите, заздравяването им и предпазването от счупване и разслояване, според healthline.com.
Въпреки че дефицитът на биотин в организма е рядко срещано състояние, добавянето на повече храни, съдържащи витамин В7, определено е полезно за ноктите. Такива храни са черен дроб, млечни продукти, яйчен жълтък, мая, сьомга, авокадо, сладки картофи, ядки, семена, карфиол.
2. Витамини от група В.
Витамините от група В като цяло са от особено голямо значение за здравето на ноктите. Витамин В12 играе особено съществена роля за изграждането и растежа на ноктите. Той участва в синтеза на червени кръвни клетки и преноса на желязо. Желязото и витамин В12 са необходими за поддържане на нормален растеж на ноктите, както и здравината им. Дефицитът на витамин В12 и желязо може да доведе до синкави, бледи, чупливи нокти със синкаво-черни пигментни петна, тъмни ивици и кафява пигментация.
Витамин В9 или фолиева киселина също е много важен за здравето и растежа на ноктите. Той е незаменим в процесите на деленето на клетките и образуването на нови такива, както и тяхното правилно развитие. Дефицитът на фолиева киселина може да направи ноктите твърди, груби и чупливи.
Фолиевата киселина се намира в най-големи количества в бобовите култури, авокадо, семена, ядки, цитрусови плодове, тъмнозелени зеленчуци. Витамин В12 се среща предимно в животинските храни – месо, домашни птици, риба, яйца, млечни продукти.
3. Желязо.
Желязото е много съществен за ноктите елемент. Дефицитът на желязо може да доведе до анемия, а едно от отраженията на анемията се проявява по ноктите. Те стават груби, с вертикални линии и ръбове, вдлъбнатини, неравности, тъмни петна и ивици.
Желязото се съдържа в най-големи количества в месото, пилешкото, рибата, яйцата, тъмнозелените зеленчуци, фъстъците, семената, бобовите.
4. Магнезий.
Свикнали сме да свързваме магнезия с важността му за нервната система и преноса на нервни импулси към мускулите и сърцето. Той има множество ползи за нервната система, съня, сърдечносъдовата дейност. Но той е много важен и за здравето на ноктите. Всъщност магнезият участва в над 300 функции в тялото и е изключително важен минерал за цялостното здраве. Той насърчава растежа и здравината, подобрява структурата на ноктите.
Магнезият се среща най-много в листните зеленчуци, бадемите, киноата, кашуто, фъстъците, едамамето, черния боб.
5. Протеин.
Не забравяйте за протеините. Ако се стремите към изцяло вегетарианска диета или в храненето ви има недостиг на протеини, това оказва негативно влияние върху ноктите, но и върху целия организъм. Всяка клетка в тялото се нуждае от достатъчно протеини, за да се дели и регенерира правилно. Ето защо протеините са от огромно значение за цялостното здраве.
Ако тренирате редовно, това прави приема на достатъчно протеини още по-наложителен. Най-добрите източници на протеини са месото, соята, бобовите растения, ядките, пълнозърнестите храни, семената, рибата, яйцата, млечните продукти.
6. Омега-3 мастни киселини.
Омега-3 мазнините са много полезни за здравето на сърдечносъдовата, нервната, имунната система. Те имат дълбоко овлажняващ, хидратиращ и регенериращ ефект за клетките, включително и тези на ноктите. Придават им свеж, розов, лъскав вид, подобряват структурата им.
Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са авокадото, мазните риби, лененото семе, соята, орехите, яйцата, чиата, лененото масло, рибеното масло.
7. Витамин С.
Витамин С е мощен антиоксидант, съществен за здравето на имунната система. От него зависи синтезът и усвояването на колагена, който е важен за косата, кожата, костите, сухожилията, тъканите и ноктите.
Най-богатите източници на витамин С са цитрусите, червените чушки, картофите, кивито, доматите.