България

Германски ченгета: Ружа Игнатова най-вероятно си е направила пластична операция

  14.05.2022 15:21             
Германски ченгета: Ружа Игнатова най-вероятно си е направила пластична операция

„Кралица на криптовалутата“, която измами инвеститори и изчезна с милионите им преди половин десетилетие, може би си е направила пластична операция, за да избегне залавянето, казват ченгета в Германия, цитирани от Newsweek.

Родената в България германска гражданка д-р Ружа Игнатова, на 41 години, изобрети криптовалутата OneCoin, която пусна на пазара по целия свят, привличайки инвеститори от далечни страни.

Единственият проблем беше, че това беше измама.

Предполагаемата измамничка пусна OneCoin през 2014 г., като инвеститорите вложиха общо около 4 милиарда евро (4,1 милиарда долара) в него.

Но тя изчезна - и всички пари с нея - през 2017 г.

41-годишната д-р Ружа Игнатова, на снимката тук през 2015 г., е издирвана от Интерпол, защото според тях е измамила хора, които са искали да инвестират парите си в криптовалута. Властите твърдят, че тя може да е променила хирургически външния си вид, за да избегне залавянето.

Само от Германия се смята, че квалифицираният адвокат и нейните съучастници са откраднали 88 милиона евро (91,3 милиона долара).

Игнатова, която говори български, немски и английски с акцент, е видяна за последно в Атина, Гърция, но сегашното й местонахождение остава загадка.

Някои спекулират, че е била убита. Други казват, че тя живее в Русия под закрилата на могъщ човек.

Игнатова е в списъка на Интерпол и Европол в 194 държави, но полицията предупреждава цивилните да не се приближават до нея, в случай че е въоръжена.

Следователи от Държавната служба на криминалната полиция на Северен Рейн-Вестфалия (Германия) напразно се опитват да я проследят от 2020 г.

Те публикуваха нейна снимка и дадоха подробности за външния й вид. Те обаче уточниха: „Ружа Игнатова може хирургично да е променила външния си вид, който се вижда на снимките“.

Те продължават: „Д-р Ружа Игнатова, доктор по право, е заподозряна, че като движеща сила и интелектуален изобретател на предполагаемата криптовалута „OneCoin“, е накарала инвеститори по целия свят да инвестират в тази всъщност безполезна „валута“.

„Установената досега загуба, свързана с измама, е в горния двуцифрен диапазон в милиони. Причинената загуба в глобален мащаб вероятно възлиза на няколко милиарда долара.

„Местонахождението на издирваното лице е неизвестно от 25 октомври 2017 г. и тя не се е появявала публично от тази дата, нито във връзка с OneCoin, нито по друг начин.

От полицията предупреждават, че "Игнатова или евентуалните я придружаващи лица може да са въоръжени".

Те продължават: „Предполага се, че издирваното лице е в чужбина, вероятно с потенциални съмишленици."
„Предлага се награда до 5000 евро за всяка важна информация, водеща до арест на издирваната. Тази награда е предназначена изключително за частни лица, а не за държавни служители, чиито професионалните задължения включват наказателно преследване на престъпления."

Превод: БЛИЦ