Събития

Държавата дава над 2,5 млн. лв. за заетост в област Монтана

  14.05.2022 11:00             
Държавата дава над 2,5 млн. лв. за заетост в област Монтана

Малко над 2,5 милиона лв. получава област Монтана по Националния план за заетост, съобщават от областната управа.

Работодателите от региона, които искат да участват в програмата,  могат да заявят какви работници са им нужни пред областния управител или кметовете на общини. Това трябва да стане до 17 часа в понеделник – 16 май. На всяко разкрито работно място могат да се назначават безработни лица, които не са работили при същия работодател през последните 6 месеца.

Проектите се оценяват от комисия, назначена от губернатора и се разработва  Регионалната програма за заетост за област Монтана.  

Приоритетно в субсидирана заетост се включват безработни, регистрирани в бюрата по труда, които са останали без доходи заради  Ковид кризата.

Програмите осигуряват работа в дейности, свързани с осигуряване на грижа в домашна среда – доставяне, приготвяне на храна, помощ при хранене, подкрепа за самообслужване, движение и придвижване, пазаруване на хора  с трайни увреждания и възрастни хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки, услуги и програми, финансирани със средства от държавния бюджет или с европейски средства, или средства от международни програми и проекти, включително Механизма за личната помощ.

Председателят на Комисията по заетост трябва да представи до 20 май  в Министерството на труда и социалната политика Регионалната програма за заетост на област Монтана.

Тя ще действа до  9 декември.

Заделените средства от държавния бюджет за реализация на регионалните програми за заетост за тази година са над 48 млн. лв., което е 4 пъти повече в сравнение с миналата.