Събития

Шахматни шампиони проведоха урок за деца в Монтана

  13.05.2022 17:29             
 Шахматни шампиони проведоха урок за деца в Монтана

Близо 120 ученици  от първи до четвърти клас участваха в открит урок по шахмат в Монтана. Събитието се проведе в централната градска градина и е част от национално шахматно турне "Асеневци".  Инициативата е на председателя на Общинския съвет- Монтана Иво Иванов и се провежда под патронажа на кмета Златко Живков.

 Многократният шампион на България и професионален треньор Даян Нинов разказа на децата легендата за възникването на играта и ги запозна с правилата на шахмата. Той си партнираше с  Донка Шивачева – също  многократна шампионка на България и вицеевропейска шампионка за момичета до 8 и 10 години.

Момичетата и момчетата се включиха в отборни игри, а за победителите бяха осигурени награди – шахматни комплекти, раници, литература, тениски, сувенири и др. За всички деца са осигурени  ваучери за безплатен едномесечен онлайн курс по шахмат под ръководството на професионални треньори.

Национално шахматно турне „Асеневци“ ще премине през 30 града из цяла България. То се организира от Шахматен клуб „Асеневци“ - Велико Търново. Каузата на проекта е да популяризира шахмата и да  предостави възможност на децата да тренират безплатно.