Събития

Национално състезание „Горски многобой“ 2022 - трето отборно място за ЛПГ-Берковица

  12.05.2022 11:00             
Национално състезание „Горски многобой“ 2022 - трето отборно място за ЛПГ-Берковица

Приключи най-престижното състезание по горско стопанство в България. Учениците мерят сили по почти всички дисциплини, които изучават.
Тази година състезанието се проведе на територията на ДЛС "Балчик", а домакин бе ПГГСД "Николай Хайтов", гр. Варна. В състезанието участваха общо шест отбора от Банско, Берковица, Варна, Велинград, Кърджали и Тетевен.
ЛПГ участва с отбор от трима ученици - Иван Катранджиев от 11 клас, Петя Коцева и Константин Христов от 12 клас. Петя бе единственият представител на нежния пол в това мъжко състезание.
Състезанието се проведе на два етапа. Първият етап е индивидуален за всеки участник. Трябва да се пробяга дистанция от два километра с четири пункта – разпознаване на дървесни видове, следи и стъпки на дивеч, болести и вредители, спортен риболов, садене на фиданки и стрелба.
Константин Христов зае престижното трето място от общо 18 участници. Константин постигна най-добро време за пробягване на трасето, спечели първо място на пункта "Садене на фиданки" и второ място на пункта "Стрелба с пневматична пушка".
Вторият етап включва две фази - подготовка на моторен трион с комбинирано рязане на шайби, а втората е поваляне, кастрене и разкройване на иглолистно дърво. На втория етап отбора се справи блестящо. Константин повали дървото в предварително зададената посока, Петя окастри клоните, а Иван разкрои стъблото на сортименти и ги измери. Отбор ЛПГ зае второ място, като разликата с шампионите е само 2 минути.
Отборното класиране от двата етапа им отреди престижното трето място, което е повод за гордост. Ръководител на отбора бе младият преподавател по специални предмети Тереза Найденова. В подготовката на учениците участваха още Виктория Богданова, Радослав Найденов и Георги Николов.