Събития

Национално състезание „Горски многобой“ 2022 - трето отборно място за ЛПГ-Берковица

  12.05.2022 11:00             
Национално състезание „Горски многобой“ 2022 - трето отборно място за ЛПГ-Берковица

Приключи най-престижното състезание по горско стопанство в България. Учениците мерят сили по почти всички дисциплини, които изучават.
Тази година състезанието се проведе на територията на ДЛС "Балчик", а домакин бе ПГГСД "Николай Хайтов", гр. Варна. В състезанието участваха общо шест отбора от Банско, Берковица, Варна, Велинград, Кърджали и Тетевен.
ЛПГ участва с отбор от трима ученици - Иван Катранджиев от 11 клас, Петя Коцева и Константин Христов от 12 клас. Петя бе единственият представител на нежния пол в това мъжко състезание.
Състезанието се проведе на два етапа. Първият етап е индивидуален за всеки участник. Трябва да се пробяга дистанция от два километра с четири пункта – разпознаване на дървесни видове, следи и стъпки на дивеч, болести и вредители, спортен риболов, садене на фиданки и стрелба.
Константин Христов зае престижното трето място от общо 18 участници. Константин постигна най-добро време за пробягване на трасето, спечели първо място на пункта "Садене на фиданки" и второ място на пункта "Стрелба с пневматична пушка".
Вторият етап включва две фази - подготовка на моторен трион с комбинирано рязане на шайби, а втората е поваляне, кастрене и разкройване на иглолистно дърво. На втория етап отбора се справи блестящо. Константин повали дървото в предварително зададената посока, Петя окастри клоните, а Иван разкрои стъблото на сортименти и ги измери. Отбор ЛПГ зае второ място, като разликата с шампионите е само 2 минути.
Отборното класиране от двата етапа им отреди престижното трето място, което е повод за гордост. Ръководител на отбора бе младият преподавател по специални предмети Тереза Найденова. В подготовката на учениците участваха още Виктория Богданова, Радослав Найденов и Георги Николов.
 Автоколони с военна техника заради планирани подготовки на Българската армия
Австрия отменя носенето на маски в транспорта и супермаркетите
Откриха телата на няколко човека край Банкя, има задържан
Хванаха шофьор на нередовен мотопед
Униформени следяха изкъсо за нарушители на празничния 24 май във Врачанско
Експерти от ДПП „Врачански Балкан“ популяризираха Натура 2000 във Враца