Избори Събития

Отстраниха от длъжност кмета на Лиляче след пиянска издънка

  27.04.2022 21:22             
Отстраниха от длъжност кмета на Лиляче след пиянска издънка

Кметът на Лиляче Красимир Петров е с предсрочно прекратени правомощия от днес, съобщи сайтът zovnews.com.

Решението на общинската избирателна комисия във Враца е следствие от срамна издънка, в която беше спипан селския първенец - той беше хванат да шофира в нетрезво състояние, а дрегерът е отчел солидните 1.96 промила в издишания въздух.

След пиянската издънка Петров бе съден и признат за виновен от Районния съд във Враца в това, че е извършил умишлено престъпление от общ характер по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК), за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца и изпълнението на същото е отложено при условията по чл. 66, ал. 1 от НК за срок от три години, както и „глоба“ в размер на 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от шест месеца.

Според колегите от zovnews.com, днес ОИК-Враца е обявила прекратяването на неговите правомощия като: “намира, че в случая безспорно е настъпило основание за предсрочно прекратяване на  пълномощията на  кмет на кметство с. Лиляче, община Враца по смисъла на чл. 42, ал. 1, т. 4  от ЗМСМА, което следва да бъде констатирано и обявено от ОИК-Враца. ”

След решението на общинската избирателна комисия предстои общинският съвет да обяви извънредно заседание, на което да бъде избран временно изпълняващ длъжността на с. Лиляче до провеждането на частични избори за нов кмет на населеното място, тъй като до провеждането на редовните местни избори остават повече от година и половина.

Красимир Петров пое кметското място в Лиляче след местните избори през есента на 2019 г.

Той беше кандидат на ВМРО и победи на балотаж дългогодишния кмет Цветослав Цветков.