Събития

Ученици от ПГТР-Враца се върнаха от Полша

  05.03.2022 17:00             
Ученици от ПГТР-Враца се върнаха от Полша

Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца осъществи четвъртата среща по проект  GOod PrICTices,   2019-1-HU01-KA229- 061010_3 с координатор Унгария по програма „Еразъм+“, „Ключова дейност 2“ „Стратегически партньорства, сектор „Училищно образование“, проекти за „Партньорства за училищен обмен“, който започна на 01.09.2019 г. и бе удължен с една година заради КОВИД пандемията.

В периода 28.02.2022- 05.03.2022 Ивка Николчова, координатор на проекта и Йоана Томова- Вутова, старши учител по ИТ в ПГТР, гр. Враца придружиха четирима ученици от училището в гр. Румя, Полша.

Партньорите от Истанбул, Турция; Румя, Полша; Ксанти, Гърция; Кишуйсалаш, Унгария и Враца, България се запознаха с полската образователна система, представиха своите държави, градове и училища. Направи се анализ на текущата ситуация във всяко училище и държава и начините, по които може да се интегрират по-добре технологиите в класната стая.

Целта на срещата бе да предостави на учителите конкретни съвети как да използват мобилни приложения и ИКТ инструменти, да вдъхнови учителите да опитат нещо ново в класната си стая, да даде възможност на учителите да споделят собствените си идеи при използването на тези инструменти и взаимно да се подкрепят. Приемащото училище представи своята добра практика по темата и показа как се използват приложенията Squid, Flippity, Live Worksheets и Wordwall.

Домакините бяха организирали богата културна програма с посещение на гр. Гданск-  шестият по големина град в Полша, най-важното полско пристанище и столица на Поморското войводство. Там участниците в мобилността посетиха Старият град, базиликата Света Мария, Фонтанът на Нептун, дворът на крал Артур, Европейският център за солидарност, Amber Street. и др.

Незабравимо за учениците ще остане и пътуването до гр. Хел, който е разположен на края на Хелската коса и се определя за началото на Полша.