Бизнес Събития

Тони Йорданов инвестира 4 милиона лева в ШаТони

  11.02.2022 06:00             
Тони Йорданов инвестира 4 милиона лева в ШаТони

Най-големият предприемач в Северозапада излиза на пазара на вино с уникални продукти

Най-големият инвеститор в Северозападна България Тони Йорданов завършва поредното си вложение. Бизнесменът е на финалната права на ШаТони, което ще бъде поредното бижу в портфолиото на компаниите му. След четиризвездния хотел „Ариел“, хипермаркетите със същата марка, ВЕЦ „Калето“, възстановяването на останките от бившия завод „Балканкар Искър“ и строителната фирма „Инертстрой Калето“, Йорданов скоро ще може да се похвали с модерен комплекс за ценители на доброто вино и качествения релакс. Вложението е за около 4 милиона лева и се намира край Мездра, където са повечето инвестиции на Йорданов и партньорите му.

Бизнесменът признава, че мечтае да има собствена винарска изба от 21 г. „Когато купихме ВЕЦ „Петрово“, се увлякох по производството на вино от качествено вино от района на Мелник. Мислех да изградим подобен обект там, но впоследствие децата и съпругата ми Надя ме убедиха, че е по-добре инвестицията ни да е в община Мездра“, разказва Тони Йорданов, който взел крайното решение и защото е трудно да се управлява бизнес от 300 км. Съвременните технологии дават възможност на качествени сортове грозде, отгледани край Мелник, да се превърнат в първокласни вина, произведени край Мездра. Така идеята за ШаТони – в заглавието на избата има очевидна закачка с името на бизнесмена, започнала да узрява.

Днес шатото се издига край Мездра и се вижда от града и от новостроящия се път Е-79.

Само 2 години били необходими от първата копка – направена на 3 октомври 2019 г., до производството на първото вино, което вече се предлага в избрани магазини. С много любов и внимание Тони Йорданов разказва за продукцията.

„Направихме 8 вида вина, с които вече сме на пазара. От белите с нашата марка предлагаме „Шардоне“ и „Совиньон Блан Верментино“. Направихме розе от „Каберне“ и „Широка мелнишка лоза“. Червените ни вина са: „Мерло“, „Каберне Фран“ и „Каберне Совиньон“, а имаме и купаж от „Широка мелнишка лоза“ и „Каберне“, разказва Тони Йорданов. Засега виното се предлага в малки серии в хипермаркетите „Ариел“, а скоро ще ги има и на пазара в луксозни стъклени бутилки и кутии от по 3 литра. „Към виното има интерес и това е разбираемо, защото ние си обичаме работата и от това се получава истинските еликсири“, допълва бизнесменът от Мездра.

ШаТони още не е довършено, но още отсега личи, че ще се превърне в бижуто, което ще засенчи доста местни и национални производители на вино. Комплексът разполага с голяма производствена база, в която само съдовете за отлежаване са за около 150 тона вино. Поне още толкова танкове чакат младата продукция, а част от нея е в дъбови бъчви, казва технологът Красимир Андреев. Той се грижи за вълшебните напитки на ШаТони.

Гостите на комплекса ще бъдат обгрижвани и глезени по стандарт, известен във Франция и Германия, където винения туризъм е на почит. Сериозна хотелска база се довършва в момента в ШаТони, а в нея ще има 16 стаи, от които 13 двойни и 3 апартамента. Посетителите на избата ще могат да дегустират продукцията в няколко помещения, като най-големите баровци ще отсядат във VIP дегустационната, която е с изглед към недрата на избата и отлежаващата в дъбови бъчви продукция.

Предвидени са 4 отделни дегустационни, които ще са боядисани в цветовете на вината, които ще се пият там – червените ще бъдат в червената и т.н.

Гостите на комплекса ще се радват на голям ресторант, който е с огромна тераса и невероятна гледка към Мездра и Врачанския балкан.

За онези, които искат и да си отдъхнат и да се разхладят, ще има два басейна, които скоро ще бъдат изградени.

В навечерието на 14 февруари - Празникът на виното и любовта, Тони Йорданов отправи своето лирично пожелание към всички читатели на "Конкурент":

"Човек за вино и любов
трябва винаги да е готов.
И двата елексира нежни
са  много важни , нужни и полезни!"