Свят

Четирима с тежки присъди за внос на кокаин в руското посолство в Аржентина

  21.01.2022 14:48             
Четирима с тежки присъди за внос на кокаин в руското посолство в Аржентина

Московски съд издаде присъди от 13 до 18 години на четирима мъже, обвинени, че са се опитали да внесат скришом близо 400 кг кокаин в руското посолство в Аржентина, предаде Франс прес, като отбелязва, че аферата предизвика голям шум, пише БТА.

Предполагаемият мозък на групата Андрей Ковалчук получи 18 години затвор, уточни адвокатът му Сергей Юрош. Бившият интендант на руското посолство в Буенос Айрес Али Абиянов беше осъден на 17 години, а двама други обвиняеми - Владимир Калмиков и Ищимир Худжамов, които според следователите са опитали да приберат наркотика в Москва, получават съответно 13 и 16 години затвор.

Аферата, достойна за гангстерски филм, беше разкрита от аржентинското вътрешно министерство през февруари 2018 година. По данни на властите на южноамериканската страна, 389 кг кокаин, скрити в куфари, са били намерени на 13 декември 2016 г. в училище, разположено на територията на руското посолство, след сигнал на тогавашния посланик. Същата вечер следователите посетили пазара на Буенос Айрес, за да купят 400 кг брашно. Кокаинът бил заменен с брашното и проследяващи устройства. През следващите месеци членовете на мрежата, някои от които работели в посолството, се опитали на няколко пъти, напразно, да изпратят брашното в Русия, под наблюдението на руски и аржентински следователи. Накрая руското правителство осигурило самолет за пренасяне на куфарите в Москва, на 12 декември 2017 година.

Според следователите наркотикът, с много висока чистота и на стойност около 50 милиона евро, е бил предназначен за Нидерландия, Русия и Германия, където през март 2018 г. беше арестуван Ковалчук, смятан за мозък на мрежата. Той беше екстрадиран в Москва.

Двама други заподозряни руснаци, които имат и аржентинско гражданство, в момента са подсъдими в Аржентина.

Аферата предизвика обвинения в някои медии за възможно участие на дипломати и служители в трафика.