Здраве Събития

В Монтана – без нови ограничения, въпреки високия брой заразени с COVID

  21.01.2022 13:22             
В Монтана – без нови ограничения, въпреки високия брой заразени с COVID

Нови, по-строги, ограничителни мерки заради COVID на този етап в област Монтана няма да бъдат въвеждани, въпреки повишената заболеваемост, каза областният управител Ванина Вецина след заседанието на областния медицински съвет.

„В момента 50 на сто от неинтензивните  легла в болниците в областта са свободни, а от интензивните е заето само едно. Въпреки че всеки ден броят на заразените расте, за сега нови ограничения не са необходими.", каза губернаторът.

Данните на регионалното управление по образование показват, че около 1000 ученици са под карантина, което е 7 % от всички 11 871 ученици в областта. Процентът на отсъстващите учители също е 7.

„Надявам се, че децата ще останат в клас до края на първия срок и няма да се наложи да преминат в електронна среда. За сега имаме две затворени училища – Трето основно в Монтана и основното училище в Георги Дамяново. Там се учи дистанционно.", каза губернаторът.

Според анализите на РЗИ област Монтана навлиза в пика на вълната, всичко е много динамично и се променя не с дни, а с часове.

„Следим постоянно ситуацията и ако се налага ще променяме мерките, защото най-важното е да бъдат запазени живота и здравето на хората. Най-бързо расте заболеваемостта в общините Берковица и Монтана, но донякъде сме спокойни, защото болниците все още не са натоварени и имат медикаменти и кислород", подчерта Вецина.

Губернаторът  съобщи още, че в региона започва масирана информационна кампания за ваксините.