Събития

Скандал във Врачанската болница! Дъщерите на починал врачанин търсят досието му вече месец

  21.01.2022 11:26             
Скандал във Врачанската болница! Дъщерите на починал врачанин търсят досието му вече месец

Скандална ситуация с досието на починал мъж разтърси врачанската болница „Христо Ботев“, научи „Конкурент“. Дъщерите на починал пациент на лечебницата вече месец се борят да видят цялата документация по лечението му, но от болничното заведение ги „въртят“ и не им дават цялостен достъп, разказва една от сестрите – Мая пред репортер  на „Конкурент“.

Ужасът за семейството на 68-годишния Димитър Делийски започва, когато го приемат за ковид лечение в болницата на 19 декември. 10 дни по-късно мъжът губи битката за живота си. Дъщерите му Десислава и Мая поискали от медиците документите по лечението на баща им, но им била предоставена само епикриза. Те не се отказали и направили друго писмено искане на цялото досие по лечението на покойния им баща. От здравното заведение им дали документи, но когато жените ги разгледали установили, че не са всички и поискали писмено останалите. Стигнало се до там, че да двете жени сезирали Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за действията на лечебницата. Кореспонденцията продължила дълго, но те така и не получили пълен достъп до досието на Димитър. В сряда от медицинския надзор изпратили на Мая писмо, с което разпоредили на директора на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Керемедчиев да предостави въпросното досие на жените и те да снимат всичко, което ги интересува от него.

Вчера Мая отишла да види досието, но по думите й д-р Керемедчиев не бил в болницата и за това за пореден път й бил отказан достъп до документите. Тя обаче заявила на служителите, че няма да си тръгне докато не види досието или не й откажат писмено достъп до него. Настояла директорът да бъде извикан или да поискат разрешението му по телефона. По думите й се стигнало до там, че се явили двама „едри охранители“, който я заплашили да я изкарат от лечебното заведение „с все стола на който седи“. Притеснена и шокирана от случващото се Мая се обадила на полицията и не след дълго в кабинета влезли и двама униформени. Появил се и д-р Керемедчиев, който й казал, че не са получавали писмо от медицинския надзор и документите щели да й ги предоставят в петъчния ден. Жената обаче настояла да види досието на покойния си баща на момента. Едва тогава й бил предоставен достъп до пълната документация.    

Д-р Петър Керемедчиев каза пред медиите, че за него случаят е бил също неприятен. „Не е хубаво, когато умират хора в болницата. Доста млади загубиха живота си от ковид, но ние не сме виновни за това“, каза изпълнителният директор на врачанската болница.

По думите му е направено всичко необходимо, за да може близките на починалия пациент да разполагат с документите.

„Предоставили сме всичко, изискано от властите. Ако има пропуски, ще се поправим, но не виждам причина да се прави драма“, добави изпълнителният директор.

По думите му от болницата са потърсили помощ от полицията, за да бъде овладян конфликта, възникнал между близките и служители на МБАЛ „Христо Ботев“.

Д-р Керемедчиев добави, че съчувства на близките за тяхната загуба, но това не бива да се отразява върху работата на хората във врачанската болница.

„Лекарите ни са направили всичко възможно, за да спасят живота на този човек. За съжаление пораженията от ковид върху белия му дроб са били несъвместими с живота“, допълни д-р Керемедчиев, позовавайки се на заключението на колегите си.