Събития

Конференция във Видин обсъжда културното наследство в България и Европа

  19.01.2022 16:00             
Конференция във Видин обсъжда културното наследство в България и Европа

Конференция във Видин ще обсъжда проблемите на културното наследство в България и Европа. Идеи и решения за опазването, съхраняването и популяризирането ще търсят участниците в дискусията "Културно наследство - настояще и бъдеще" - част от инициативата на БТА "Българските гласове за Европа". Тя ще се състои на 21 януари /петък/ в Пресклуба на Агенцията във Видин, в хибриден формат: на живо и чрез платформата Zoom.

Очаква се дискусията да бъде открита от евродепутата Ева Майдел, кмета на Видин Цветан Ценков, областния управител Любен Иванов и генералния директор на БТА Кирил Вълчев, който ще е модератор на дискусията.

Сред участниците в дискусията са: археолози, научни работници, архитекти, университетски преподаватели, представители на местната и държавна власт, туристическия бранш неправителствени организации, ученици и др.

Мястото на дискусията е избрано неслучайно - Видин и Видинско са един от регионите с голяма концентрация на културно-исторически и природни обекти от световно, национално и местно значение в България. Регионът е целогодишна туристическа дестинация в България. Само за 2019 г., преди пандемията, реализираните нощувки в община Видин са над 47 000, за същата година близо 135 000 са туристите - българи и чужденци - посетили Белоградчик - уникалните скали, крепостта Калето и пещера Магурата.

В последните години регионът е и най-желаната дестинация на круизния туризъм по р.Дунав. Само за 2019 г. на видинското пристанище са пристанали 325 туристически кораба, с над 47 000 чужди туристи на борда. Как в условията на продължаваща пандемия и рестрикции по отношение на пътуванията ще се справи българският туризъм и българската община е сред темите в дискусията.

Във Видин и региона има съсредоточаване на културни и исторически обекти, разказващи ни история на над 20 века. Сред обектите със световно културно значение са крепостта Баба Вида, пещерите обитавани от първите хора и европейци - Магурата и Козарника, уникалните Белоградчишки скали и крепостта Калето, запазените архитектурни паметници на различните вероизповедания - Синагогата, Джамията и Библиотеката на Осман Пазвантоглу, митрополитският комплекс с мавзолея на екзарх Антим Първи - образуващи т.н. малък Ерусалим, единственият покрит епиграфски музей на Балканите и музей под формата на кръст. Уникалните археологически обекти от Римската империя - Рациария и Бонония, част от Дунавския лимес, са на път да са сред защитените обекти със световно значение на ЮНЕСКО. Участниците в дискусията ще имат възможност да представят своите идеи за промяна на политиката на България и Европейския съюз в областта на културното наследство.

Всеки, който има интерес, може да се включи в дискусията през платформата Zoom и да сподели мнение и идеи:

https://zoom.us/j/9522835000?pwd=

R1grWmpUZlhCV2puZTRxbThQVlNkZz09

Meeting ID: 952 283 5000

Passcode: 470451

Можете да следите дискусията на живо във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/3585063954951857

също и в Youtube: https://youtu.be/gcyCZKxLib4

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си "Български гласове за Европа" с подкрепата на Европейския парламент: https://europe.bta.bg/

Конференцията за бъдещето на Европа

"Български гласове за Европа"се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. Гражданите на Европа, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят чрез граждански панели, дебати в съответните страни и пряко на многоезична платформа.

С инициативата си "Български гласове за Европа", подкрепена от Европейския парламент, Българската телеграфна агенция има амбицията да даде глас на българските граждани в тези дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства.