Събития

Енергиен експерт: Монтажът на дистанционни уреди за отчет излиза много по-евтино в дългосрочен период

  19.01.2022 15:29             
Енергиен експерт: Монтажът на дистанционни уреди за отчет излиза много по-евтино в дългосрочен период

Всички българи разбраха, че са задължени да преминат на дистанционен отчет. Но как топлофикациите ще убедят потребителите да направят тази инвестиция?

            С уредите за дистанционен отчет клиентите получават реални сметки всеки месец и слагат край на изравнителните. Това не е ли достатъчно, за да ги убедим? Всеки месец клиентите ще заплащат реалното си потребление и няма да бъдат изненадани от неочаквани изравнителни сметки.

 

На каква стойност всъщност е инвестицията в уреди за дистанционен отчет?

            В зависимост от това колко броя радиатори имаме, инвестицията е между 100 и 200 лева на апартамент.

 

                В много топлофицирани градове потребителите все още са свикнали да купуват ампули от по 10 лева всяка година и не са готови да инвестират например 150 лева в уреди за дистанционен отчет.

            Ще Ви прекъсна. Уредите за дистанционен отчет могат да се използват 15-18 години, през които най-много да се наложи веднъж да им смените батериите. Простите сметки показват, че монтажът на дистанционни уреди в дългосрочен план е много по-икономичен вариант.

 

            Липсата на изравнителна сметка ли е единственото предимство на дистанционните уреди?

            Основните предимства се изразяват в това, че клиентите разполагат с по-висок контрол върху потребената топлинна енергия, спестяват време от чакане на посещения на инкасатори, както и усилия, а в много случаи се спестяват и харчове.

 

            Как така разполагат с по-висок контрол?

            Това е възможността за прецизно отчитане на реално потребената енергия, което позволява в реално време да следите направените разходи и въз основа на тази информация да прецените дали трябва да пестите. С дистанционния отчет отпада и вероятността от човешка грешка при снемането на данните, тъй като те се пренасят автоматично от устройството за отчет в софтуер.

            Интересно е, че има много устройства със система, която сигнализира при наличие на саботажи, което намалява риска от неправомерно използване на енергия от недобросъвестни съседи.

 

            По какъв начин се изчисляват сметките след като няма посещение на инкасатор?

            Има посещение, но данните се засичат от разстояние и не е необходимо инкасаторът да влиза. Данните постъпват в системата на дружеството за дялово разпределение и автоматично се изготвя сметката за потребената енергия.

           

            В началото на разговора обяснихте, че инвестицията зависи от броя отоплителни тела. Можете ли да ни дадете пример със закупуването на уреди за дистанционен отчет в двустаен апартамент.

 

            Ще направя сравнение.

            Знаете, че при прогнозен отчет, ако не осигурите достъп до дома си на инкасатора след края на отоплителния сезон, ще Ви бъде начислена сума на максимална мощност, която ще бъде отразена в изравнителната сметка. Служебно начислената максимална  мощност за 12 месеца може да е в размер на 1200 лева. Ако след получаване на изравнителната сметка бъде осъществен отчет и се види, че  общата консумация на клиента възлиза на 300 лева. Това прави 900 лева разлика, за които той би предявил рекламация. Разбира се след подобна рекламация от страна на клиента сметката се коригира, но за това допълнително посещение се заплаща на фирмата топлинен счетоводител.

            За монтирането на уреди за дистанционен отчет в двустаен апартамент, ще са необходими в повечето случаи 3 топлинни разпределителя и 1 водомер, които биха стрували около 150 лева (без ДДС) и както споменах, инвестицията е за поне 15 години. Водомерите подлежат на метрологична проверка на 10години, което означава, че не е необходима неговата подмяна, ако проверката мине успешно, уредът се калибрира и получава разрешение да се ползва още 10 години.

            Сами виждате, че сумата от рекламацията е многократно по-висока от сумата, която ще бъде заплатена за пълен комплект уреди за дистанционен отчет. Уредите за дистанционен отчет елиминират всички тези нежелани и неприятни и за двете страни ситуации.