България

За първи път от близо 20 г.: Бавят се ваучерите за храна

  19.01.2022 14:45             
За първи път от близо 20 г.: Бавят се ваучерите за храна

Издаването на ваучери за храна е блокирано, заради това, че няма приет бюджет за 2022 г. Това става ясно от съобщение на министерството на финансите.

Така не е ясно кога точно хората, които разчитат на ваучерите, ще могат да започнат да ги получават отново. Подобна ситуация се създава за първи път от 20 години. През 2003 г. е приета наредбата, която позволява използването на такива платежни средства.

Ваучерите за храна, които служат и за покупка на някои нехранителни стоки там, където се приемат, са удобен инструмент и за бизнеса, тъй като сумата, която работодателите предоставят на служителите си, не се облага с данъци и осигуровки.

В момента в парламента се разглеждат законодателни промени за удължаване на действието на бюджет 2021 до края на март тази година. Едва когато това се случи, процесът по издаване на ваучери може да бъде възобновен.

През миналата година са издадени ваучери на обща стойност 390 млн. лв., а обичайният размер, който хората получават от работодателите си, е около 60 до 80 лв. месечно.