Свят

САЩ са отпуснали 200 милиона долара отбранителна помощ на Украйна

  19.01.2022 13:51             
САЩ са отпуснали 200 милиона долара отбранителна помощ на Украйна

Американското правителство е одобрило в края на декември 200 млн. долара допълнителна помощ за Украйна в областта на сигурността, каза високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.
"Ангажирани сме със суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще продължим да ѝ оказваме подкрепата, от която се нуждае", каза представителят пред журналистите, пътуващи заедно с държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна. Служителят пожела да остане анонимен и не разкри подробности за това, от какво се състои помощта, посочва Асошиейтед прес.
Блинкен пристигна днес в Украйна. Киев и западните му съюзници се безпокоят от струпването на десетки хиляди руски войници на границата с Украйна. Русия отрича да планира ново военно нахлуване.
Държавният секретар на САЩ призова днес руския президент Владимир Путин да избере мирния подход за уреждане на кризата около Украйна, но отбеляза, че Москва може "много бързо" да подсили войските си, които вече заплашват нейния съсед. "Много се надявам, че можем да останем на пътя на дипломацията и мирните средства, но в крайна сметка това ще бъде решение на президента Путин", каза Антъни Блинкен в Киев, предупреждавайки, че има планове за още по-голямо увеличаване на руските сили на украинската граница, посочва Франс прес.
"Знаем, че има планове за увеличаване на тези (руски) сили още повече и много бързо, а това дава на президента Путин способността, също много бързо, да предприеме нови агресивни действия срещу Украйна", каза Блинкен пред дипломати в американското посолство в Киев.
Блинкен ще се срещне днес с украинския президент Володимир Зеленски и украинския външен министър Дмитро Кулеба. След срещите си в Украйна и кратко пътуване до Берлин, където утре ще разговаря с германските и други европейски съюзници, в петък Блинкен ще се срещне в Женева с руския си колега Сергей Лавров.