България

Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература

  19.01.2022 13:11             
Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература

Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература /БЕЛ/, или близо 8 процента от всички дванадесетокласници, които тази година ще се явяват на държавен зрелостен изпит, тестваха знанията си с безплатна пробна матура по БЕЛ. Тя се състоя на 15 и 16 януари, а възможността бе предоставена от издателството "Клет България" като част от предстоящия комплексен онлайн курс за подготовка "М@турата". Това съобщиха от издателството, цитирани от БТА.

Формата на пробната матура е изцяло съобразена с новия модел на Министерството на образованието и науката, и включва преподадения до момента материал, като всички ученици ще получат обратна връзка за цялостното си представяне както на текстовата част, така и на въпросите със свободен отговор.

Своеобразната репетиция ще даде представа на учениците за знанията и пропуските им в учебния материал към момента и всеки ще може да положи нужните усилия, за да се представи отлично на матурата по БЕЛ.

Всички зрелостници имат възможността да се подготвят за изпита след 12-и клас, като се включат в четиримесечния онлайн курс "М@турата", който започва на 10 февруари 2022 г. Уроците ще бъдат представени от опитни преподаватели по български език и литература. Началото на курса ще постави психологът и терапевт Александра Алгафари. Тя ще сподели ценни съвети за справянето със стреса във връзка с предстоящия изпит, за да могат учениците максимално да се концентрират върху подготовката.

Веселин Геренов - учител по БЕЛ в столичното 73-то Средно училище "Владислав Граматик", и Владимир Игнатов - учител по БЕЛ в Девета френска езикнова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, ще водят уроците по предмета два пъти седмично - всеки вторник и четвъртък от 18.30 ч. Всички участници в курса ще имат достъп до записи от срещите в реално време, като по този начин лесно и бързо ще могат да преговорят или наваксат учебното съдържание.

Онлайн курсът "М@турата" осигурява още предимства, сред които множество дигитални ресурси за упражнение, електронна христоматия, онлайн тестове и мисловни карти за затвърждаване на знанията. Обучението ще завърши с още една пробна матура, която ще бъде проверена от експерти оценители и ще покаже на учениците какво е нивото на знанията им в края на курса.