Крими

Адвокатите на бащата на детето, което стреля по 8-годишния Томи от Мездра, поискаха възобновяване на делото

  18.01.2022 13:12             
Адвокатите на бащата на детето, което стреля по 8-годишния Томи от Мездра, поискаха възобновяване на делото

Внесоха иск в Софийски апелативен съд за възобновяване на делото, образувано след смъртта на 8-годишния Томи от Мездра. Документът е бил подаден от адвокатите на Димитър Йотов - баща на детето, което стреля.

Припомняме, че делото мина на две инстанции и приключи с ефективна присъда за Йотов, който беше признат за виновен, че е държал достъпни и необезопасени огнестрелни оръжия. Съдът в Мездра прецени, че той трябва да плати обезщетение на родителите на застреляното дете, като съдът във Враца намали размера на сумата наполовина.

Искането за възобновяване на делото е внесено до Софийски апелативен съд, чрез Районен съд-Мездра, съобщиха от прокуратурата. В него се изтъква, че решението, с което Димитър Йотов беше осъден на шест години лишаване от свобода за немарливо държане на огнестрелни оръжия, вследствие на което е произведен изстрел и е последвала смъртта на 8-годишния Томи, като деецът не е искал и не е допускал това, е в нарушение на материални закон и е явно несправедливо. В искането се настоява за промяна по основния състав на наказанието от особено тежък случай и намаляване на размера на присъдата.

Шест години лишаване от свобода, при първоначално общ режим за Йотов първоначално постанови съда в Мездра. Ефективната присъда, като последна инстанция, потвърди и Окръжен съд-Враца през декември миналата година. На делото врачанските магистрати отхвърлиха изтъкнатия мотив на защитата на Йотов точно за допуснати съществени процесуални нарушения, приеха и за неоснователно твърдението относно неправилната квалификация на извършеното престъпление, като особено тежък случай.

Като основателно беше прието единствено възражението, касаещо размера на обезщетението за родителите на Томи. Всеки от тях ще получи по 100 хиляди лева, а не по 200 хиляди, както разпореди съдът в Мездра.

След трагедията миналия януари, в дома на Йотов бяха открити четири оръжия, между тях и карабината "Бентли", с която съученикът на Томи стреля почти от упор. Съученикът на Томи обаче не може да носи наказателна отговорност.