Събития

Социалистите в Макреш отбелязаха тъжна годишнина СНИМКИ

  17.01.2022 15:17             
Социалистите в Макреш отбелязаха тъжна годишнина СНИМКИ

Общинският съвет на БСП в Макреш отбеляза 78 години от едно от най-тежките сражения, които  партизаните от отряд "Георги Бенковски" водят срещу армията и полицията на монархофашистката диктатура в Царство България. Начело на признателните потомци беше Димитър Велков, областен лидер на социалистите във Видинско. Хората си спомниха епичното сражение от преди почти 8 десетилетия. Води го партизанският отряд „Георги Бенковски“, който между 15 и 17 януари 1944 година се сражава, за да пробие блокадата на многократно превъзхождащи го по брой и въоръжение войскови и полицейски части.

Отрядът „Георги Бенковски“ е подразделение на 12-та Врачанска въстаническа оперативна зона на Народоосвободителната армия (НОВА), както е известно партизанското движение срещу монархофашистката диктатура в Царство България. Партизаните от „Георги Бенковски“ действат в региона на Видин. Първата комунистическа партизанска група във Видинско се сформира през септември 1941 година. През март 1942-а тя прераства в Макрешка партизанска чета. Извършва наказателни и диверсионни акции. Броят на партизаните се увеличава и през април 1943 година е създаден отряд „“Георги Бенковски“. Негов командир е Живко Пуев, а политкомисар – Иван Зурлов. През юни 1943 година част от отряда се прехвърля в Пиротско (Югославия) и съвместно с Пиротския партизански отряд на ЮНОА завзема селата Топли дол и Църни връх. На 1 юли 1943 година – след завръщането си от Югославия, група партизани от отряда водят тежък бой с жандармерийско подразделение при село Стакевци. Убит е командирът на отряда Живко Пуев. Начело на партизаните от „Георги Бенковски“ застава Витко Иванов (Бако).

В средата на януари (между 15-и и 17-и) 1944-а година отрядът е блокиран от многократно превъзхождащи го по брой и въоръжение, войскови и полицейски части. Това става между селата Бойница и Синаговци. За да пробият блокадата, партизаните водят тежки сражения в местността Липака край село Ивановци и в местността Вълчешки дол. При тези боеве са убити 17 партизани -антифашисти. Сред тях е и заместник-командирът на отряда Тошо Младенов (баща на политика Петър Младенов, най-дългогодишен министър на МВнР и първи президент на България след 10.11.1989г.). Партизаните от отряд „Георги Бенковски“ успяват да пробият блокадата и да се прегрупират.

В навечерието на 9 септември 1944 година числеността на отряда е под сто души. На 8 и 9 септември партизанският отряд „Георги Бенковски“ установява властта на Отечествения фронт в градовете Белоградчик, Видин и Кула. Съвместно с български войскови части, партизаните отблъскват опитите на хитлеристките военни подразделения да завладеят територии в Северозападна България и участват в сраженията за освобождението на град Кула от хитлерофашистките окупатори от СС дивизията „Принц Ойген“, съвместно с редовната българска войска  -  части от 3-ти Бдински полк, 103-ти Ямболски полк, 33-ти Свищовски полк, Ломската бронеизтребителна дружина и дивизион с гвардейски миномети „Катюша“ на 3-ти Украински фронт , под командването на маршал Толбухин.

За тези събития в антифашистката борба във Видинския регион поетът Лъчезар Еленков /дълбок  поклон и вечна му памет и слава, починал на 06.09.2020г./ написа поемата „Гранитово“ , по която бе създаден художествено - документалния филм „Гранитово“.