Здраве Лайфстайл

6 растения, които не обичат честото поливане

  15.01.2022 16:20             
6 растения, които не обичат честото поливане

Много хора харесват стайни растения, защото внасят цвят, свежест и живот на всяко помещение. Разбира се, има много изследвания, които пък доказват, че прекарването на време около растения има както психически, така и физически ползи. Но не всеки се справя добре със задачата да се грижи за своите саксийни приятели. Добрата новина е, че всъщност има много стайни растения, които не държат да ги поливате редовно. Така че, ако ви се налага да пътувате със седмици, тези домашни цветя ще използват собствените си резерви, за да оцелеят.

1. Змийско растение

С поразителната си форма и здрава конструкция, змийските растения изглеждат страхотно във всяка стая. И определено не обичат да са мокри. Пипнете с пръст и вижте дали почвата е суха. Ако е така, изчакайте още един ден. Обикновено се нуждаят от вода на всеки 10 дни, но ще оцелеят и над месец, ако случайно ги забравите.

2. Потос

Ако търсите сухолюбиво растение, потос е за вас. Това цвете се предлага в много различни разновидности и обича да изсъхва напълно между поливанията. Обикновено му е достатъчно, ако го поливате веднъж седмично.

3. Филодендрон

С повече от 400 разновидности, има няколко вида филодендрони, в които ще се влюбите. Стъблата им се релсовидни, а листата - широки и двуцветни. Обичат сухата почва, така че проверявайте през 10-12 дни.

4. Юка

Това е малка палма, чудесна за начинаещи, защото родом е от пустините. Тъй като корените са му по-обемни и има нужда от по-голям саксия, проверявайте с дървена клечка - ако почвата полепне, изчакайте няколко дни и проверете отново.

5. Алое

Този сукулент расте на открито в топъл климат, но е и страхотно стайно растение. Подобно на своите роднини, алоето задържа вода в листата и стъблата си, така че трябва да поливате само когато е наистина сухо - на две до три седмици.

6. Бромелиада

Тези екзотично изглеждащи растения станаха по-популярни през последните години заради атрактивните си модифицирани листа. Те не обичат да са мокри, така че поливайте на всеки две до три седмици.