България

Министерството на земеделието ще подпомага преработвателите

  15.01.2022 15:39             
Министерството на земеделието ще подпомага преработвателите

Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период. Това заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков по време на видеоконференция с браншовите организации от сектор „Храни“ и търговските вериги, съобщиха от ресорното ведомство

„Ще работим за подобряване на контрола по агрохранителната верига, качеството и безопасността на предлаганите храни на пазара в страната. Сред приоритетите ни в сектора са борбата със сивия сектор и прилагането на ангажиментите по Зелената сделка и запазване на биоразнообразието", коментира той. 

Той подчерта, че се работи и в посока производството на повече българска продукция с по-голяма добавена стойност и подкрепата й през финансовите инструменти на европейските и национални политики, които бъдещият Стратегически план и Националния план за възстановяване и устойчивост предлагат.

По думите му целта на срещата е да бъдат разгледани и търсени възможности за увеличаване на достъпа до традиционни български храни на потребителите, включително и чрез увеличаване на предлагането им в търговските вериги.

Обект на дискусия бяха още дигитализацията, прилагането на високите технологии в хранителната индустрия и търговската мрежа.  

Заместник-министър Неков обобщи, че срокът за  обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021-2031 г. се удължава с 2 седмици -  до 28 януари 2022 г.

Той покани Националния съвет по храните да излъчи свои представители за участие в работната група, която работи по проекта. / Монитор