Свят

ЕК забрани употребата на титанов диоксид в храните

  15.01.2022 14:48             
ЕК забрани употребата на титанов диоксид в храните

Европейската комисия (ЕК) прие забрана за употребата на титанов диоксид като добавка в храните (E171). Забраната ще се прилага след шестмесечен преходен период. 

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириaкиду бе категорична, че  безопасността на храната, която консумират граждани, и тяхното здраве не подлежат на преговори, заради което от ЕК  гарантират строг и непрекъснат контрол на най-високите стандарти за безопасност за потребителите. 

"С днешната забрана премахваме хранителна добавка, която вече не се счита за безопасна. Разчитам на органите на държавите членки да си сътрудничат, за да гарантират, че стопанските субекти в хранителната промишленост ще прекратят употребата на E171 в храните", коментира тя.

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни — тестени и сладкарски изделия, крема сирена, супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки. Държавите членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, представено миналата есен. То се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 вече не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.



77 семейства са подпомогнати финансово от Община Мездра през 2021 г. при раждане на дете
Полицията в Малага залови парти автобус
Левски /Лом/ стартира с победа в контролите
ДОБРИЯТ ПРИМЕР! Жена купи от бездомник открадната тротинетка, за да я върне на собственика ѝ
Огромна промяна за Сашо Кадиев! Вижте какво ще прави
Конференция във Видин обсъжда културното наследство в България и Европа