Здраве Лайфстайл

За да бъдете здрави и да живеете по-дълго, откажете се от тези навици

  15.01.2022 14:40             
За да бъдете здрави и да живеете по-дълго, откажете се от тези навици

Ежедневно поставяме телата си на жестоко изпитание с начина си на съвременен живот. Здравето е крехък механизъм, който се влияе от всички наши навици, най-вече лошите. Един от тези лоши навици е бързото хранене. Изследванията показват, че колкото по-бавно ядем, толкова по-нисък е рискът за развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, рак, инсулт, инфаркт. Бавното хранене може да звучи като някакъв незначителен фактор, на който малко хора обръщат внимание, но то е от животоспасяващо значение.

Кои са останалите 5 лоши навика, чиято промяна е от решаващо значение за доброто здраве и дълголетие?

Въздържанието от готови закуски

Чипс, солети, вафли, крекери, бонбони - смучещи, дъвчащи, желирани и още куп подобни "храни" са в списъка с вредни и скъсяващи продължителността на живота. Ограничете ги или ги изключете напълно от менюто си, дори когато рязко огладнеете. Тези храни правят истински хаос в организма ви, от който произтичат куп здравословни проблеми.

Въздържанието от храна за навън

Заведенията за бързо хранене са примамливи с уханието на ястията си, както и удобството и бързината, с които обслужват клиентите си. Цените в тях също обикновено са доста по-ниски. Ето защо масово хората се възползват от услугите им в ежедневието си. Спрете да консумирате подобен тип храни, дори салати за навън, защото те биват обработени с вещества, подобряващи търговския им вид и удължаващи срока им на годност.

Добавянето на сол

Един от най-лошите навици на мнозина е допълнителното поръсване със сол на ястията и салатите. Вярно е, че е по-вкусно, което е соленичко, но границата лесно се преминава. Дневният прием на натриева сол не трябва да надвишава 2 грама. Колко от вас могат с ръка на сърцето да кажат, че не ги надвишават?

Консумацията на газирани напитки

Отказът от всякакви газирани напитки, включително содата, която не е подсладена, увеличава продължителността на живота и подобрява здравословното състояние. Множество изследвания по темата многократно са доказали този неоспорим факт. Той не е някакъв мит, който здравните организации разпространяват просто ей така. Сложете край на пиенето на газирано в името на здравето си.

Алкохол

В световен мащаб стотици хиляди хора се борят с алкохолната болест, а милиони употребяват повече от допустимото количество алкохол без да са алкохолици. Свеждането на спиртните напитки до минимум удължава продължителността на живота.