Свят

Морски лъв е излекуван от епилепсия чрез трансплантация на клетки

  15.01.2022 12:52             
Морски лъв е излекуван от епилепсия чрез трансплантация на клетки

Морски лъв на име Кронът е излекуван от епилепсия благодарение на новаторско лечение, което има потенциал в бъдеще да се прилага и при хора, съобщи "Нешънъл джиографик".
Кронът е намерен изхвърлен на брега в Калифорния през 2017 г. Направеният преглед показва, че животното се е отровило с домоева киселина, след като е яло ракообразни, замърсени с токсични водорасли. Отравянето е предизвикало гърчове и сериозно увреждане на мозъка.
През 2020 г. хирурзите прибягват до експериментална терапия, при която донорски свински клетки са трансплантирани в мозъка на морския лъв. В процедурата участват 18 специалисти.
Учените първоначално проследяват мозъчната активност на морския лъв. Районът на хипокампуса, който е отговорен за паметта и ученето, се оказва "набръчкан и с белези".
Хирурзите след това инжектират Кронът с донорски свински клетки. Пет часа по-късно пациентът излиза от анестезия и е готов да се прибере у дома.
Преди операцията Кронът е имал около 11 припадъка, които след интервенцията спират. 16 месеца по-късно експертите констатират, че морският лъв не показва никакви признаци на епилепсия, радва се на добър апетит и наддава нормално на тегло.
Процедурата не е могла да поправи увреждането, което мозъкът на Кронът вече е получил, но е спряла по-нататъшното мозъчно увреждане и е предотвратила припадъци, обясняват експертите.
Изследователите проучват възможността за прилагането на същото лечение при хора. Известно е, че около 50 милиона души по света страдат от епилепсия. Трансплантацията на донорски клетки може да е единственият изход за тези, при които лекарствата не помагат./ БТА