България

Църквата почита днес Преп. Гавриил Лесновски

  15.01.2022 11:39             
Църквата почита днес Преп. Гавриил Лесновски

Днес православната църква почита Преп. Гавриил Лесновски. Той е един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Живял е през ХІ – ХІІ век. Роден в с. Осиче, Паланешко (Македония), той произлиза от богати родители българи и получил добро образование. Когато става на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпва в манастир и прима монашеството.

С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица. Според проложното житие на преподобния от 1330 г. "там те лежали дори досега и дават изцеление".

След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.

Имен ден на 15 януари празнува Гаврил, Гаврила и производните им.Първо дело за умишлено разпространение на COVID-19
Библиотеката в Монтана представя изложба "Живопис" на Венелин Захариев
77 семейства са подпомогнати финансово от Община Мездра през 2021 г. при раждане на дете
Полицията в Малага залови парти автобус
Левски /Лом/ стартира с победа в контролите
ДОБРИЯТ ПРИМЕР! Жена купи от бездомник открадната тротинетка, за да я върне на собственика ѝ