Свят

Осъдиха саудитец на „публичен позор“ за сексуален тормоз

  14.01.2022 20:20             
Осъдиха саудитец на „публичен позор“ за сексуален тормоз

Саудитски съд разпореди „за първи път“ да се публикува в печата името на мъж, осъден за сексуален тормоз. Това е ново наказание, замислено като по-възпиращо в това консервативно кралство, където темата остава изключително табу.

Саудитска Арабия санкционира сексуалния тормоз едва от 2018 г. като част от социалните реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман, чиято цел е да се подобри строгия имидж на богатата петролна монархия в Персийския залив.

„Саудитски съд осъди на публичен позор с публикуване на името му гражданин, обвинен в сексуален тормоз. Това е първото подобно съдебно решение в кралството“, съобщи в понеделник държавната телевизия „Ал Ехбария“.

Според изданието това е първото прилагане на новото наказание, добавено през 2021 г. към закона от май 2018 г., който наказва сексуалния тормоз с до пет години лишаване от свобода, с изключение на утежняващи обстоятелства, и глоба, равна на около 70 000 евро.

Присъдата, издадена от съда в град Медина, едно от светите места на исляма, включва също осем месеца лишаване от свобода и глоба от около 1200 евро за осъдения Ясер Муслим ал Арауи, съобщи местния частен вестник „Оказ“.

Саудитският гражданин е осъден за това, че е „докоснал изотзад, нападнал е вербално и е тормозил“ жертвата, каза той.

Новото наказание предвижда публикуване на текста на съдебната присъда в местната преса, като се вземе предвид „тежестта на престъплението и неговото въздействие върху обществото“ според телевизия „Ал Ехбария“.