Свят

Двама израелски офицери бяха застреляни погрешка от свой колега

  14.01.2022 18:20             
Двама израелски офицери бяха застреляни погрешка от свой колега

Двама офицери от Израелските сили за отбрана (IDF) бяха застреляни по погрешка и убити от колега войник, докато патрулираха в Западния бряг. Майорите Итамар Елхарар и Офек Аарон, които са служили като командири на роти в специалното подразделение Егоз, починаха от нараняванията си.

Съобщава се, че офицерите са забелязали въоръжен мъж близо до базата Наби Муса, като не успяват да го идентифицират като войник на ИД. Смятайки поведението му за подозрително, те изстреляли предупредителни изстрели във въздуха.

На свой ред третият войник също не идентифицирал колегите си и смятал, че са го нападнали. И двамата полицаи са убити при ответен огън.

Израелският премиер Нафтали Бенет изрази съболезнования на семействата на жертвите, като каза, че смъртта им „се оплаква от цялата нация“. От своя страна ръководството на армията се опитва да разреши този инцидент, който се смята за нехарактерен за израелските войски.

Съобщава се, че не е имало такива случаи през последните две десетилетия. Началникът на щаба на ИД Авив Кохави и началникът на централното командване генерал-майор Йехуда Фукс възнамеряват да сформират екип от специалисти, които да разследват случая.

Инцидентът става два месеца след опростяването на правилата, които регламентират възможността за стрелба по лица, заподозрени в кражба на оръжие. Решението беше взето поради факта, че този проблем се среща доста често на Западния бряг.

След като промените бяха направени, на войниците беше разрешено незабавно да открият огън, за да убиват, в случаите, когато имаха обосновано подозрение, че целта е откраднала оръжие. Преди това войниците имаха право да стрелят само за да защитят живота си.

Новите разпоредби се отнасят не само за бази и други затворени съоръжения, но и за всякакви места, където има военно присъствие.

Според бригаден генерал Ран Кочава разследващият екип ще провери дали новите правила може да са една от причините за последния инцидент. Той също така призова близките и приятелите на жертвите да проявят толерантност и състрадание към офицера, който по погрешка уби другарите си.

Името на стрелеца все още не е разкрито, вероятно от съображения за сигурност.