Бизнес Събития

Вдигат модерен комплекс край Враца

  10.01.2022 06:00             
Вдигат модерен комплекс край Враца

Модерен комплекс ще бъде изграден край Враца от инвеститор, който желае да възроди туризма, научи „Конкурент“.

Дружеството „Алпин Пропърти Груп“ ЕООД вече притежава няколко декара край река Лева и Алпийския дом, като възнамерява да превърне двете места в притегателно място за отмор в прохода Вратцата.

На мястото на бившия басейн „Лидо Венеция“ – гордостта на врачани от преди повече от 50 години, ще има ваканционно селище с 10 къщички и 15-ина бунгала. Имотът разполага с вълшебна гледка към Балкана и чист въздух, които ще се предлагат като допълнителен бонус към гостите на комплекса.

В края на юни м.г. общинският съвет на Враца издаде разрешение за изработването на проект за подробен устройствен план – за регулация и за застрояване.

Предвижда се изграждането на екоселище с няколко вили на един етаж със застроена площ около 150 квадратни метра всяка. Край тях ще има облагородено дворно пространство. Предвижда се да се изпълни подходящо озеленяване, градински декоративни елементи, алпинеуми, парково осветление и др. Наличието на басейни в имота, независимо от състоянието им, би дало възможност за използване на техните обеми за вграждане в тях на някои водни атракции като джакузи, малък външен басейн или декоративно водно огледало.

Същият собственик „Алпин Пропърти Груп“ възнамерява да върне старата слава и на Алпийския дом, като го реновира и отвори отново за посетители. Капацитетът на туристическата забележителност ще се запази, а в него ще има до 40 места за нощуване. Пространството около туристическия обект ще се превърне в модерен паркинг.

 

ЛИДО ВЕНЕЦИЯ

Понятието „Лидо Венеция“ е познато както на врачани, така и на гостите на града, отсядали за забавления преди повече от век край Вратцата. Обектът е открит през 1934 г. като „спортна градина-бирария „Лидо Венеция“, находяща се в алпийско живописната котловина на Згориград“. Местни ентусиасти превръщат традиционното място за отдих и пикник в приятно място за отмора край реката. Никола Щерюв от Згориград и негови приятели направили изкуствено езеро, което през зимата се превръщало в ледена пързалка. След това се появил и басейна, край който врачани търсели отмора в летните жеги. А за по-възрастните притегателното място се превърнала бирарията.