Събития

Сълов сезира прокуратуратурата заради нарушения в областна администрация

  22.12.2021 11:28             
Сълов сезира прокуратуратурата заради нарушения в областна администрация

2 фирми ползвали от години държавни имоти, без да плащат наеми, твърди областният управител на Враца

Две фирми са ползвали държавни имоти, без да плащат наеми за това от години, това обяви на пресконференция областният управител на Враца Иван Сълов. Нарушенията били .установени след проверки на дейността на дирекция „Административен контрол, регионална развитие и държавна собственост“, чийто директор е Диана Янкова. Администрацията на губернатора води на отчет около 140 имота във Враца и останалите общини от областта.

Проверката установила, че фирмата за дистрибуция на хранителни стоки  „Хубев“ ЕООД се е настанила без правно основание от 1998 г. в складово помещение от 77.78 квадратни метра и част от паркинг в подземен етаж. Отделно от това ползва и 3 отделни постройки /от 2017 г./.

По информация на Сълов, едлоничният собственик на фирмата Симеон Хубев е бил наясно, че ползва имоти държавна собственост и че има желание да ги купи.

Пред „Конкурент“ Хубев каза, че ситуацията не е „точно такава, каквато е представена“. Бизнесменът обеща да коментира, когато се запознае с изнесените от областния управител факти. Като обективна медия „Конкурент“ си запазва правото представи и тази гледна точка.

Освен проблемите с „Хубев“ ЕООД проверките на областния управител са установили и друг подобен казус – свързан с ползването на бившатга Учебно-трениворъчна база на „Гражданска защита“ в местността „Краище“ в село Бели извор. Там държавната собственост ползвал, без да плаща ЕТ „Коник“ – Красимир Ангелов Петров. Той също е знаел, че ползва държавни имоти, като е отказал да ги купи, когато от областната администрация са му били предложени.

И двете фирми са правили подобрения – Хубев е изградил хладилна инсталация, а в Бели извор е извършен ремонт на покрива, видеонаблюдение и СОТ, уточни областният управител на Враца.

Сълов допълни, че е подал сигнал до окръжната прокуратура с настояване за извършване на проверка и установяване дали има нарушения. „Според мен има престъпления поне по два члена на Наказателния кодекс, поради което съм сигнализирал компетентните органи“, заяви губернаторът. Сигналът му е изпратен и до главния секретар на министерски съвет Красимир Божанов.

От областна администрация заявиха, че имат намерение да съставят актове на двете фирми в размер от 1 000 до 5 000 лева заради установените нарушения, а след това, ако дружествата не желаят да изготвят споразумение за покриване на нанесените щети на държавата с неплащането на наеми за изминалите години, ще се стигне и до дело за пропуснати ползи.

Дияна Янкова пък я чака дисциплинарно административно наказание, обеща още Иван Сълов.

Губернаторът обеща проверките да продължат.