Събития

Хлебопроизводители, оцелели при Виденов, са пред фалит заради тока, зърното и газта

  26.11.2021 14:31             
Хлебопроизводители, оцелели при Виденов, са пред фалит заради тока, зърното и газта

Хлебопроизводители са пред фалит заради постоянното нарастване на цените на тока, газта, зърното, брашното. Фирми, които работят в Монтана от 30 години и са оцелели при Виденовото управление, днес заявяват, че до края на годината може и да фалират.

Всяка седмица цената на брашното скача с по 40-50 лева на тон, хората са изчерпали резервите си, не са получили още и обещаните от държавата по 110 лева за мегават час електричество, газовото дружество начислява „зверски" лихви за всеки ден забавяне на плащането и всичко това ги поставя на колене.

„Земеделските производители получават огромни субсидии и в същото време за три месеца цената на зърното се е увеличила 100 процента. На какво основание и защо държавата не се намесва.", питат бизнесът, който произвежда хляба на Монтана.

Ако най-голямата фирма фалира, тя ще остави на улицата 100 работници. А за да не се случи тов,а самун хляб трябва да се продава за минимум 2 лева, което е цена, непосилна за хората.

Според хлебарите държавата трябва много бързо да се намеси, а обещаните помощи за електричеството да бъдат преведени незабавно.