България

Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден

  26.11.2021 16:11             
Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден

Екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще извършват съвместни проверки с Българската агенцията по безопасност на храните на търговски обекти и борси за продажба на риба и рибни продукти.
"В проверките за предстоящия Никулден ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител", каза изпълнителният директор на ИАРА д-р Галин Николов.
"Той поясни, че в периода до Никулден основната цел на проверките ще бъде върху законния произход на рибата, предлагана в търговската мрежа. Ще продължим извършването на контрол върху улова, разтоварването, първата продажба на продуктите от риболов, както и контрола на продажбите от аквакултурните стопанства", добави Николов.
Той подчерта, че в рамките на междуинституционалното сътрудничество с останалите държавни институции и европейските партньори на Агенцията, служителите на ИАРА ще извършват засилени проверки на рибностопанските дейности и в търговската мрежа с цел превенция на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов и недопускането на риба и други водни организми с незаконен произход.
"ИАРА апелира потребителите при покупка на риба винаги да се уверяват в законния произход на предлаганата продукция и в случай на съмнение да подадат сигнал на телефон 112", посочи Николов.
Директорът на Агенцията каза, че с наближаването на 6 декември по традиция се повишава и интересът на гражданите към предлаганата на пазара риба. "Традицията повелява на този ден на трапезата да присъства най-често шаран. Нека потребителите подкрепят родните риболовци и производители, избирайки за Никулденската си трапеза традиционни български продукти", апелира Николов.