Свят

Остава рискът от дълъг COVID-19 при заразени въпреки имунизацията

  26.11.2021 07:10             
Остава рискът от дълъг COVID-19 при заразени въпреки имунизацията

Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19 при хора, които са се заразили въпреки имунизацията, предаде Ройтерс, като цитира британско проучване.

Препаратите срещу новия коронавирус обаче са високо ефективни при осигуряването на защита срещу тежко протичане на инфекцията.

Учени от Оксфордския университет проследяват в продължение на шест месеца 9479 ваксинирани доброволци, диагностицирани с Ковид-19 и същия брой хора, които са заразени, но не са имунизирани. В сравнение с втората група, при тези с поставен препарат има "много по-малък риск от тежки усложнения от COVID-19" като необходимост от настаняване в интензивно отделение, оказване на помощ при дишането или образуване на тромб в краката или белия дроб, обяснява Максим Таке от Оксфордския университет.
Други усложнения от вируса, сред които и дълъг Ковид, се появяват с еднаква честота, независимо дали е направена имунизация или не, установява научният екип.

"Ваксините все още са отличен начин за предотвратяване на усложнения от COVID-19, тъй като предпазват от инфекцията на първо място," казва още Таке. Заключенията обаче показват, че заразените, които са имунизирани, трябва да бъдат бдителни за потенциални последствия от боледуването.34-годишен оцеля след като изхвърча от колата си при катастрофа
Тази 29-годишна палавница стана милионерка само за няколко месеца, ето как СНИМКИ 18+
Антонина Лозанова показа новия си проект
8 неща, които мъжете искат жените да правят в леглото
Гановски - рефер, Бойчев - делегат на дербито във Видин, всички наряди
Социална кухня за бездомни и възрастни организират от Видинска Митрополия