Свят

Кипър отнема здравните пропуски на ваксинираните без бустер

  25.11.2021 13:25             
Кипър отнема здравните пропуски на ваксинираните без бустер

От 18 декември здравните пропуски за COVID-19 на ваксинирани, които не са си поставили бустерна доза, ще бъдат отнети, съобщава БТА, като се позовава на 10 нови мерки, приети от правителството. Хората, за които са минали шест месеца от ваксинацията, няма да могат да ползват националния ваксинационен пропуск "Сейфпас", който служи за влизане в магазини, ресторанти и други публични места, ако не поставят подсилваща доза.

От 1 декември неваксинираните над 18 г. ще трябва да се тестват задължително с PCR на 72 часа или с бърз антигенен тест на 48 ч. От 15 декември се забранява достъпът на лица над 12-годишна възраст, на които не е поставена поне една доза от ваксините, в закрити и открити спортни игрища, театри, кина, театрални зали, нощни клубове, дискотеки и в места за обществено хранене.

Децата между 6 и 11 години са длъжни да представят"Сейфпас" за преболедуване или тестване на всеки седем дни. Учениците от началното училище ще минават през бърз антигенен тест веднъж седмично, който ще се извършва от мобилни групи на министерството на здравеопазването. Отменят се всички училищни коледни тържества. За тържества, организирани от други организации, ще се изисква изрично позволение на здравните власти.