Свят

По данни на ООН една от всеки три жени в света е подлагана на насилие

  25.11.2021 11:26             
По данни на ООН една от всеки три жени в света е подлагана на насилие

Днес, 25 ноември, отбелязваме Международния ден за премахването на насилието над жените, пише БТА.

Денят се отбелязва от 2000 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. От 1981 г. до 1999 г. денят е отбелязван от активисти на женски организации. Датата е избрана в чест на сестрите Патрия, Минерва и Мария Тереза Мирабал, политически активистки от Доминиканската република, убити на 25 ноември 1960 г. по време на диктатурата на президента Рафаел Трухильо.

На 25 ноември - Международния ден за премахването на насилието над жените, започва и международната кампания "16 дни за действие срещу насилието, основано на полов признак", която завършва на 10 декември - Международния ден за правата на човека. Символичното свързване на двата дни има за цел да подчертае, че насилието над жените е нарушение на човешките права. Кампанията се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Центъра за глобално лидерство на жените. Мотото на кампанията за 2021 г. е: "Да оцветим света в оранжево: да прекратим насилието над жени сега!".

По данни на ООН към м. март 2021 г. близо 736 млн. жени - една от всеки три жени в света, е подлагана на някаква форма на насилие през живота си, а средно по 137 жени всеки ден са убивани от членове на собствените им семейства. Данните сочат, че по-малко от 40 процента от жените, станали жертва на насилие, търсят помощ.
В България много неправителствени организации правят кампании по повод Международния ден. Те призовават властите и обществото да обърнат внимание на този сериозен проблем. Призивът към гражданите е да спрат да мълчат за насилието и да са нетолерантни към всичките му форми.