Събития

Уникален Палеопарк ще отвори врати във Вършец СНИМКИ

  25.11.2021 19:00             
Уникален Палеопарк ще отвори врати във Вършец СНИМКИ

Саблезъби тигри, носорози и още десетки макети на животни, населявали района на Вършец преди 2.5 милиона години могат да се видят в Палеопарка на курортния град. Официалното му откриване ще е в началото на следващата година.

Палеопарк във Вършец вече радва туристите. Макети на древни животни уютно са се настанили в част от популярния  Боров парк в курортния град но, любопитните надничат все още само пред оградата, тъй като паркът не е открит официално.

По думите на кмета на Вършец инж. Иван Лазаров Палеопаркът официално трябвало да бъде открит през октомври, но партньорите от Румъния са поискали удължаване на срока с 4 месеца, което означава, че в началото на следващата година паркът с макетите на древни животни официално ще бъде открит.

Инвестиция е за 1 милион и 200 хиляди лева и трябва да привлече повече туристи в района. Така проектът финансиран с евросредства ще допринесе регионът да се превърне в истинска атракция и за пътешественици от чужбина.

Преди 2.5 милиона години тук е имало необикновени животни, флора и фауна. Двама български учени палеонтолозии и орнитолози правят обследване и  разкопки в 90-те години на миналия век, и откриват над 160 вида животни, които са живели около Вършец. Сега отново можем да видим съблезъби тигри, носорози, пантери, различни видове гепарди, хиени в оригинална възстановка. В палеопарка има над 40 експоната, сграда, която е с изложбена площ.

 34-годишен оцеля след като изхвърча от колата си при катастрофа
Тази 29-годишна палавница стана милионерка само за няколко месеца, ето как СНИМКИ 18+
Антонина Лозанова показа новия си проект
8 неща, които мъжете искат жените да правят в леглото
Гановски - рефер, Бойчев - делегат на дербито във Видин, всички наряди
Социална кухня за бездомни и възрастни организират от Видинска Митрополия