Събития

Виртуална музикална школа стартира Симфониета Видин

  25.11.2021 20:00             
Виртуална музикална школа стартира Симфониета Видин

"Виртуална музикална школа" ще запознава с класическата музика младите хора от Видинска област. Проектът е на Симфониета Видин и предвижда създаване на механизъм, чрез който децата и младежите от отдалечените и малки населени места да имат достъп до музикална култура и образование. Това обясни директорът на оркестъра Мирослав Кръстев:
"Основните цели, които Симфониета Видин си поставя, са от една страна, свързани със съхраняване и популяризиране на българската музикална култура.  От друга страна, класическата музика и съвременното симфонично изкуство да достигнат до много повече хора. Наличието на социални мрежи по време на пандемията доказаха, че това е един от начините за комуникация и представяне на музикални проекти. Така че Симфониета Видин се стреми да създаде и развитие нови дигитални канали за комуникация, които ще се използват за привличане на по-широк кръг от аудиторията..."
Във видеоуроци  ще бъдат представени възможностите на различни музикални инструменти - цигулка, виолончело, ударни инструменти и пиано. Един от преподавателите във виртуалната музикална школа е Надежда Ангелова. Виолончелистката иска да запознае младите хора със своя музикален инструмент, който в момента не е добре познат сред тях:
"Уроците ще бъдат разпределени в няколко лекции - запознаване със самия инструмент, история на инструмента, начин на свирене, функцията в различните ансамбли. Тази част от дейността на Симфониета Видин е точно такава -  да се запознаят децата от 7-годишни до младата аудитория, тийнейджъри със спецификата на инструмента и изграждане на едно отношение и любов към симфоничното изкуство, изобщо към културата. Ще бъдат представени много български произведения... Смятам, че има много смисъл в това. Ние много често правим образователни концерти и лектории, когато това е възможно, и не само във Видин, а и в целия регион, където много деца нямат достъп до културни прояви."
Виртуална музикална школа ще започне своята дейност в началото на следващата година. Дейността ѝ е подкрепена от Национален фонд "Култура".