Събития

Община Белоградчик е в пълна готовност за зимата

  25.11.2021 14:00             
Община Белоградчик е в пълна готовност за зимата

Община Белоградчик се подготвя за зимата. 
Вече е проведено заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия във връзка с подготовката за зимата и готовността за снегопочистване. На него присъстваха представители на фирмата, с която Община Белоградчик има сключен договор за зимно почистване и снегопочистване, представители на Районна пътна служба - Белоградчик, ВиК, РУ „Полиция“, Гранична полиция, пожарната, Държавно горско стопанство, Доброволно формирование „Белоградчик“, ЧЕЗ, служители от Общинска администрация и др. 
Обсъдени са въпросите,  свързани с обезпечаване на необходимата техника, сол и пясък, човешки ресурси, проблеми, възникващи при обилни снеговалежи и заледявания. 
Участие в дейностите по снегопочистването ще вземе и новопридобитата техника, собственост на общината. С моторна шейна ще се осигурява достъп до трудно проходими места при зимни условия, свързани с аварии на водопроводната мрежа и други евентуални бедствия. 
С цел подобряване на безопасността на движението по пътищата в Община Белоградчик са извършени цялостни обходи и огледи на състоянието на общинската и уличната пътна мрежа, като са набелязани критичните точки, за които са взети необходимите мерки - почистване на крайпътна храстова растителност, подготвяне на писма до собствениците на автомобили за премахването им от улици със стеснени участъци, където при снеговалеж да се осигури свободно преминаване на снегопочистващите автомобили и др. За целта е създадена необходимата работна организация. 
Дейностите по зимно поддържане на общински пътища ще се извършва, съгласно утвърдения списък на общинските пътища. Общата дължина на общинските пътища е 55,24 км. Останалите са републикански пътища, за поддържането и почистването на които отговаря Областно пътно управление. 
Снегопочистване ще се извършва на улици, определени от кметовете и кметските наместници при дебелина на снежната покривка 10см. Осигурени са финансови средства както за финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, така и за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи. 
Със заповед  на Кмета на Община Белоградчик е назначена комисия от служители на общината, която е извършила проверка на ангажираната техника, предвидена от фирмата, с която Община Белоградчик е сключила договор  за зимно поддържане. Създадена е организация и се почистват евентуално падналите клони и дървета.