Събития

Сестри Николчови от Монтана със сребро от фолклорен конкурс

  25.11.2021 12:00             
Сестри Николчови от Монтана със сребро от фолклорен конкурс

Талантливи солистки на фолклорна формация „Огоста“ Монтана, с художествен ръководител Йорданка Цветанова, се класираха втори в юбилейното десето издание на Присъствения и онлайн Национален конкурс „Пиленце пее“ 2021. Изявилите се в редица фолклорни състезания тази година - Петя и Мария Николчови, спечелиха сребърен медал и диплом за отличното си представяне. Събитието се проведе в периода от 9 до 24 октомври под патронажа на Министерството на културата, Столична община, СД „Свирец – игралец, Иванов и СИЕ”- София, Национално танцово движение „Бодифолк“ и със съдействието на НЧ „Надка Караджова – 2012”, София.

Възпитаничките на преподавателката Йорданка Цветанова се надпяваха с даровити участници от цяла България и получиха шанса да се докоснат до репертоара на ненадминатата родна певица Надка Караджова.

"Престижният формат даде на момичетата възможност да демонстрират вокалните си дарби и пространство за реализация. В това нелеко време на пандемия и ограничения творецът винаги има нужда от изява, която да е и негов стимул да се развива", коментира ръководителката на ФФ „Огоста“ Йорданка Цветанова. Участието в подобни конкурси винаги е мерило за това до къде се простира творческото развитие на един изпълнител.