Здраве Лайфстайл

Внимавайте! Домашните консерви могат да ви разболеят

  26.11.2021 16:20             
Внимавайте! Домашните консерви могат да ви разболеят

Някои домашно приготвени консерви са потенциално опасни, тъй като могат да причинят сериозно заболяване, предупреди практикуващият лекар Георгий Сапего в интервю за радио Sputnik.

Консервираните зеленчуци и месо, сушената риба и домашно приготвените ферментирали продукти могат да съдържат ботулинов токсин - смъртоносно вещество. Той се произвежда от микроорганизми, които се размножават при определени условия. Консумацията на храна, в която е попаднал този токсин, води до сериозно заболяване - ботулизъм.

"Ботулизмът е отравяне с токсин, произвеждан от някои микроби. Ботулиновият токсин е изключително опасен, дори в микроскопични количества - той причинява тежки увреждания на нервната система и води до смърт. Тези микроби (Clostridium botulinum) се размножават при отсъствието на въздух, при ниска киселинност и предимно на стайна температура", казва лекарят.

Според него варенето няма да предотврати заразяването на продукта с бактерии, причиняващи ботулизъм.

"Спорите на микробите могат да издържат на кипене и ако вкъщи няма специален стерилизатор под налягане, консервирането се превръща в лотария. Възможно е спорите да попаднат или не в консервата. Това е непредвидимо”, предупреди Сапего.

Източник: БГНЕС