Лайфстайл

10 признака, че партньорът постоянно ви вменява чувство на вина

  25.11.2021 19:30             
10 признака, че партньорът постоянно ви вменява чувство на вина

Чувството за вина у някои хора е широко застъпено. Други изобщо не изпитват такава. Въпрос на ценностна система е, но има и много други фактори, които влияят върху това в какви количества, по какъв начин и как точно чувството на вина се заражда у нас. Някои хора използват чувството на вина, за да влияят на други. Понякога такъв човек, използващ вината като лост за управление, може да се окаже партньорът, с когото имате връзка. Такива личности са манипулатори, чието поведение може сериозно да ви повлияе емоционално. Може да предизвика объркване в собствената ви вяра в себе си, във възможностите ви, в убежденията, мислите ви – всичко.

Ако се опитате да противоречите на манипулатор, той може да извърти нещата така, че да ви обърка още повече и дори да засили чувството ви на вина, че изобщо сте се опитали да му опонирате. Така се завъртате в омагьосан кръг, от който единственият пострадал емоционално и психически сте вие.

Кои са признаците, че партньорът ви постоянно използва чувството на вина, за да ви манипулира?

1. Винаги ви кара да се чувствате зле.

2. Използва миналото ви срещу вас. Намира начин да използва споделеното от вас за миналото ви или използва общото ви минало, за да ви насажда още чувство за вина.

3. Дори да си помислите за раздяла с него, той ви припомня колко е невероятен и как няма да намерите друг като него. И отново изпитвате вина, че сте си го помислили.

4. Емоционалните манипулатори използват собствените ви чувства и съвест, ценностната ви система, за да ви управляват.

5. Той използва стратегията да избягва конфликти с вас, за да ви разоръжи.

6. Насажда ви чувство за вина чрез внушения, които предполагат, че той е водещият във връзката, той доминира, а вие трябва да се съгласявате/ подчинявате.

7. Манипулаторите от този тип ви карат да се чувствате така, сякаш им дължите нещо.

8. Пасивно-агресивното поведение е характерно за него.

9. Любовта с него е трудна. Чувствате се сякаш стъпвате по тънък лед.

10. Постоянно ви обърква с думите и твърденията си. Кара ви да се съмнявате в себе си, в това какво сте казали, какво сте говорили в предишен разговор, отрича всичките ви аргументи.