Събития

Момичето от Враца, което започна своята ИТ кариера на 16

  10.11.2021 06:00             
Момичето от Враца, което започна своята ИТ кариера на 16

Роксана Колева е на 20 години. Тя е младши специалист в Schwarz IT България и героиня на днешната ни ИТ история в рубриката „Новите it момичета“. Тя започва своята кариера буквално като ученичка – забелязана е от компанията, след като участва в олимпиада по програмиране. И не, не е решила всички задачи. Нещо повече привлича вниманието на оценяващите.

Пътят Враца–Правец–София
Роксана Колева е от Враца. В седми клас класната й ръководителка й препоръчва да участва в олимпиада по ИТ и Роксана почти се класира за националния кръг. Олимпиадата й помага да се насочи към професионалната гимназия в Правец, където е приета и прекарва пет години. Роксана е екипен играч, създава лесно приятелства и се стреми към лидерство, вдъхновена от примера на майка й, която се издига от най-ниската позиция до мениджър на екип в компания за пенсионно осигуряване. Роксана определено е амбициозно момиче.

Срещата й със Schwarz IT България се случва, когато е в 10-и клас и се явява на олимпиадата по програмиране, която се организира ежегодно от компанията (тогава Kaufland IT Hub) специално за учениците от 10-и и 11-и клас на училището. „Отидох първа, тръгнах си последна“, си спомня тя. И макар че не решава всички задачи докрай, на организаторите им прави впечатление логическото й мислене. Два месеца по-късно от Schwarz IT България й се обаждат, за да й съобщят, че е сред избраните за стаж. И макар, че е все още ученичка, бъдещите й колеги правят всичко възможно, за да й осигурят подходящите условия, за да започне работа при тях. В тези първи две години Роксана научава много неща – JAVA, HTML, CSS, SQL, TYPESCRIPT, а днес е младши специалист Web Development Global Team с три години ИТ опит зад гърба си, както и успешен студент по „Информатика“ в НБУ.

Колко е важно да имаш инфлуенсъри.
Като всяко младо момиче и Роксана си има своите инфлуенсъри, но намира тези за професионалното си развитие в Schwarz IT България и дори споменава имената им: Теодор Димитров, Петя Петкова, а най-голямо участие взима Кирил Димитров, който е ръководител на отдела, в който работи сега – все хора, които не пестят усилия да й обясняват и да я въвличат пълноценно: „Бяха истински развълнувани, че има жена, спечелила олимпиадата, и държаха да стана част от тях. Тогава бях непълнолетна, но компанията ми гласува доверие и положи необходимите усилия, за да се присъединя към нейния екип.“

Екипът се грижи Роксана да работи с усещането, че винаги има към кого да се обърне. „Колегите за мен са и приятели. Екипната работа, разбирателството, приятелската атмосфера и комуникацията са жизненоважни за мен. При нас често работните разговори прерастват в лични, дори с колегите от Германия, от които винаги има какво да научиш!“

Лидерство, амбиция и мултитаскинг в кръвта.
Като средното дете в семейството и по примера на майка си Роксана очаквано е амбициозно момиче и иска да бъде лидер. А за нея това означава „да влизаш в положение на колегите си и да имаш усет как да ги направиш възможно най-удовлетворени, което води до добре свършена работа“. Непосредствената й цел е да стане тийм лидер.

Роксана се определя като мултитаскър и нищо чудно, защото жонглира с лекота работа и лекции. Но не се справя с всичко сама – когато се сблъска с предизвикателство, има зад гърба си колегите, добрата комуникация между тях, а компанията й дава нужната свобода, за да учи.

Светло бъдеще без комплекси.
На 20 години Роксана се е доказала достатъчно, за да има мнение и самочувствие на жена, която си е на мястото в ИТ сферата: „ИТ е сфера, която предлага много и най-разнообразни предизвикателства. Имаш възможност да се развиваш, да се доказваш и помага да си различен. Разнообразието от силни страни, таланти и добрият микс „мъже-жени“ е ценно. Тази индустрия дава възможност да усетиш как твоето присъствие движи фирмата напред. Разбира се, трябва да се положат много усилия, резултатите не стават видими веднага, но когато ги видиш, е супер удовлетворяващо.“ Допълва, че според нея глобално е важно да се отхвърлят стереотипите, според които мъжете са с „твърдата ръка“, „имат последната дума“ или пък, че „логичното мислене е запазена марка за мъже“.

Apple представи слушалките на лятото Beats Studio Buds

Когато я молим да даде своята прогноза за бъдещето, Роксана споделя, че се надява да се опровергаят твърденията, че след 10 години ИТ браншът ще е ненужен заради самостоятелните технологии, които ще са си самодостатъчни и няма да има нужда от много специалисти, които да ги развиват: „Колкото повече различни виждания има, толкова повече ще се разширява тази сфера. Технологиите са за хората,“ обобщава с усмивка тя.
Впусни се в приключението!
Роксана се надява още млади като нея хора да се впуснат в това приключение и има специално послание към тях: „Винаги ще има някой, който ще се опита да ти каже, че не си достатъчно добър. Не обръщай внимание, не позволявай това да те откаже от мечтите ти и да ти подкопае самочувствието. Покажи най-добрата версия на себе си. Дисциплината е супер важна! Знай, че времето, което посветиш на учене, ще ти се отплати многократно в бъдеще.“/mindhire.me