България

Измама за $850 000: Българи на съд в Южна Каролина заради кражба на стотици самоличности

  30.10.2021 14:09             
Измама за $850 000: Българи на съд в Южна Каролина заради кражба на стотици самоличности

Българи, извършили сложна измама с документи за 850 000 долара в Мъртъл Бийч, Южна Каролина, бяха задържани в сряда и срещу тях е заведено дело. Иво Красимиров Иванов, Дона Каракацани и Тодор Милков Стоенчев ще бъдат съдени за кражба на обществени финансови средства и измама с употреба на съобщителни технологични средства. Според изложението на фактите в съдебния иск разследването е проведено от служителите на отдела за криминални разследвания към Internsl revenue service (IRS) и службата на главния инспектор.

Това е случай, който BG-Voice следи отблизо от около година. Редакцията разполага с интервюта с потърпевши от измамите, но по молба на властите досега не сме публикували тези материали.

Сигнали от САЩ и България

Първият сигнал е получен от отдела за криминални разследвания на IRS през април 2020. Той е от българин, твърдящ, че Иванов е попълнил формуляр 1040 (данъчна декларация), като употребил неговите лични данни.

Според оплакалия се имало „няколко стотици студенти“, които били станали жертви на измама и кражба на самоличност от Иванов.

Сумите за данъчно възстановяване и плащанията за подпомагане заради коронавирусната пандемия са били насочвани към банкова сметка в Уелс Фарго. Студентите са били с J1 виза (давана за участие в научни и културни програми), но Иванов бил попълнил от тяхно име декларации, сякаш са граждани на САЩ.

Българските власти са съобщили на федералното разследване, че също са получили сигнали, свързани с 33 тъжители заради данъчна измама и кражба на самоличност. Засегнатите били контактували с Иванов и майска му по Facebook, уж за извършване на услуги по данъчна консултация.

Измамените са давали своите годишни служебни бележки (W2 формуляр), както и паспортни и визова информация, за да им се помогне със съставянето на данъчна декларация. Те в крайна сметка се видели принудени да използват услугите на друга компания за своите декларации, но именно тогава научавали, че декларацията им е вече подадена без тяхно знание, а някои от тях дори били получили данъчно възстановяване, изпратено в Мъртъл Бийч.

На един адрес

В съдебният иск срещу тримата обвинени в измама се описва, че IRS след анализ е установила, че един IP адрес е подал 189 съмнителни данъчни декларации за последните две години. Той принадлежал на Каракацани. Още 543 декларации имали за свой адрес пощенска кутия в Мъртъл Бийч, която също се оказала наета от нея.

Още 174 съмнителни декларации били изпратени чрез пощенска кутия на Иванов.

Той и Каракацани живеели в Мъртъл Бийч на един адрес. На същия адрес живеел и Стоенчев някъде до юни 2021 година.

Десетки сметки в различни банки

Според съдебната документация групата имала 68 сметки в 16 различни банки на името на 14 лица, в които получавала суми от данъчно възстановяване и плащания от пакета за икономическо подпомагане заради пандемията.

От февруари 2019 до януари 2021 година в тези сметки са пристигнали 530 000 долара, казват следователите.

Още 322 000 долара, получени по същите пътища, са депозирани в личните сметки на тримата заподозрени.

Седем българи, пътували до САЩ по разни визови програми, са разпитани като свидетели, тъй като са дали на Иванов различен обем свои лични данни, за да им помогне да пресметнат и подадат заявка за данъчно възстановяване. Никой от тях не е получил нищо на свое име.

Дейност във Facebook

Иванов сe е рекламирал по Facebook като предоставящ данъчни консултации. Проследяването на активността му в социалната платформа е осветлило и контактите между другите двама от групата, както и с неназовани съучастници по отношение на откриването на банкови сметки и депозирането на суми от данъчно възстановяване на чуждо име.

След издаването на заповеди за арест тримата заподозрени в измамата са арестувани и пратени в център за дългосрочно задържане.

Предварителното изслушване във федерален съд е насрочено за 1 ноември. Иванов и Стоенчев ще присъстват дистанционно, а Каракацани – лично.

Българи, измамени от триото, могат да са свържат с разследването на адрес:

Detective C.Tyndall Myrtle Beach Police
Email – [email protected]