България

Здравните власти с разяснения за новите COVID мерки

  20.10.2021 13:00             
Здравните власти с разяснения за новите COVID мерки

След заседание на Министерския съвет служебните министри на здравеопазването и на образованието дадоха брифинг пред медиите с разяснения за новите COVID мерки.
Министър Стойчо Кацаров обясни, че ситуацията към момента е сложна, болниците и лекарите са много натоварени и въвеждането на мерките цели облекчаване на системата. Той успокои, като даде разяснения за появилите се спекулации. 
"Мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено. Тъй като чух как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни събития на открито бяха без публики. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото и за нощните заведения", допълни той и уточни, че мерките са противоепидемични, те не засягат правото на труд, те не принуждават хората да се ваксинират, а намаляват риска от разпространяване на вируса.
Насоката като цяло на мерките е да се ограничат дейностите, които са по-скоро с увеселителен характер, които са извън обичайното ни ежедневие. Магазините - засягат само тези с над 300 кв. м. За всички останали не се изисква зелен сертификат. Банкови институции и хранителните магазини не са засегнати от тези мерки.
Междувременно стана ясно, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е разрешил използването му със заповед.
"Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с COVID-19. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни министър Кацаров.