Свят

Катар създаде министерство на климатичните промени

  20.10.2021 14:48             
Катар създаде министерство на климатичните промени

Емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани създаде министерство на околната среда и климатичните промени и назначи Али бин Ахмад Ал Кууари за финансов министър, длъжност, изпълнявана от него досега само временно след ареста на предшественика му заради твърдения за корупция, предаде Ройтерс.

В рамките на правителствените промени Фалех бин Насер Ал Тани става министър на околната среда и климатичните промени на най-големия в света износител на втечнен природен газ, само броени седмици преди конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу.
Две жени получиха министерски постове в ресорите образование и социална политика. Досега в кабинета имаше само една жена и това беше министърът на здравеопазването Ханан Мохамед Ал Кууари.
В предишния кабинет Ал Кууари беше и министър на търговията и промишлеността освен и.д. финансов министър от май, когато Али Шериф ал Емади беше арестуван заради твърдения за злоупотреби и беше освободен от задълженията си като финансов министър.
Преди да се присъедини към кабинета през 2018 г., Ал Кууари беше изпълнителен директор на Катарската национална банка, най-големия кредитор в региона на арабските страни от Залива.
Обявените от канцеларията на емира правителствени промени няма да засегнат креслата на министрите на външните работи, енергетиката и отбраната.
Начело на министерството на търговията и промишлеността ще застане шейх Мохамед бин Хамад Ал Тани.