България

И малките ученици на ротация при условие...

  20.10.2021 11:41             
И малките ученици на ротация при условие...

Учениците от начален етап също ще преминават към ротация, ако общината, в която живеят, попада  в червения или тъмночервения цвят на COVID картата и заболеваемостта е над 250 на 100 000 население. Това става ясно от заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Въпреки че в София бройката отдавна надхвърля 250/100 000.

В нея е посочено, че училищата, които се намират в червена зона (заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 населени), ще преминават на ротационен режим на обучение по две причини. Ако 20% от учениците в даденото школо отсъстват или ако над 30% от паралелките са поставени под карантина. Тогава половината класове ще преминат към онлайн обучение. Графикът, по който ще се осъществяват присъствените и дистанционните занятия, ще бъде определен от директора. Подобни ще са мерките и, когато дадена община влезе в тъмночервена зона. Тогава обаче няма да се взема под внимание какъв процент от учениците отсъстват или са карантинирани. Когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население, присъствените занятия на 50% от паралелките ще бъдат преустановени. Тогава училищата ще редуват класовете – половината ще са онлайн, а другата половина – присъствено. Графикът пък ще бъде определен от образователния министър.

Досега най-малките ученици излизаха онлайн само ако са поставени под карантина. Миналата учебна година те минаваха и последни на ротация, като се започваше първо от по-големите ученици и няколко випуска от прогимназиален или гимназиален етап. С настоящата заповед обаче няма разделение на отделните етапи и най-малките ученици също ще са сред първите, които минават на ротация. Например, когато говорим за начално училище в община в червена или тъмночервена област, паралелките от 1-и до 7-и клас трябва да бъдат разделени на две и едната част да бъдат онлайн, а другата в класните стаи.

Днес по-късно се очаква да се вземе решение.