Събития

Гласуват въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните във Враца

  20.10.2021 11:00             
Гласуват въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните във Враца

Проект за решение за въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в община Враца от 1 януари 2022 г. ще гласуват общинските съветници във Враца на предстоящото си заседание идния вторник – 26 октомври.  

Предложението е на зам.-кмета Петя Долапчиева.

В докладна тя уточнява, че съгласно Закона за предучилищното и училищното образование се предвижда въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на 4 – годишните деца от учебната 2023/2024 г. По решение на общините, подготовката може да стартира и по-рано, ако са налице изискуемите условия, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците им.

През настоящата учебна година в детските градини в общината се обучават и възпитават 543 деца на 4 – годишна възраст. Обхватът на децата за тази възраст е 87%, при обхват за 5 и 6 – годишните около 91%.  Във всички забавачки има осигурени условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищното образование и на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване.

В мотивите си Долапчиева посочва, че в периода 20 октомври - 6 ноември от директорите на детските градини е проведено допитване до родителите на 4- годишните деца и в свои декларации директорите декларират съгласието на родителите за въвеждане от 2021 г. на задължителна предучилищна подготовка.

Децата, за които ще бъде въведена задължителна предучилищна подготовка на 4 години ще бъдат финансирани по стандарт за дете в подготвителна група, който включва и издръжката на децата. Тези деца ще могат да се възползват от разпоредбите на чл.283, ал.9-11 от ЗПУО за подпомагане на заплащането на дължимите от родителите такси за дейностите по хранене на децата в задължително предучилищно образование, извън финансирането от държавата, както и на безплатни познавателни книжки.