Спорт

Сдружение направи турнир по художествена гимнастика

  19.10.2021 08:10             
Сдружение направи турнир по художествена гимнастика

„Благотворни приятели“ влязоха в историята на спорта във Враца

Сдружението „Благотворни приятели“ проведе Първи детски турнир по художествена гимнастика във Враца. С това действие организацията влезе в историята на спорта заедно със Спортен клуб Ритмика 89 с треньори Гергана Танчева и Тони Йорданова. Събитието се състоя в събота в спортната зала на ППМГ ,,Акад. Иван Ценов”. Състезанието нямаше да го има, ако не беше Сдружение ,,Благотворни приятели “ в лицето на Мартин Харизанов и Борил Коцев.

В надпреварата се включиха 102 деца от три български града - 49 от Враца, 32 от София и 21 от Мездра /от местния клуб Анелия/. 

В различните категории - масов спорт, ансамбли и индивидуално, врачанските грации спечелиха общо 6 първи, 5 втори и 2 трети места. Представителките на София си тръгнаха също доволни – столичанки завоюваха общо 9 златни, 5 сребърни и 5 бронзови медала. Абсолютните фаворити от мездренския клуб Анелия, който е хегемон в гимнастиката не само в Северозападна България в тази възраст, се окичиха със 7 златни отличия.

Главен съдия на турнира беше Валя Маркова - член при съдийска комисия на Българска федерация по художествена гимнастика в категория „Бреве“ и съдия на годината през 2019 година.

Поради извънредната епидемиологична обстановка, в залата не беше допускана публика, но организаторите се бяха погрижили родителите да гледат децата си чрез live излъчване в социална мрежа.

Специален поздрав за всички зрители беше и прекрасния танц на бабите от КГБ ( Клуб на готините баби ) от ЖКХГ ,,Анелия” Мездра.

В индивидуалната надпревара със специални призове бяха наградени:

Яна Вълчева, родена 2011 г., от Враца за най-талантлива гимнастичка; София Сибинова, родена 2012 г., от Враца за най-елегантна състезателка; Биляна Петрова, родена 2013 г., от Мездра стана мис Чар; призът мис турнир беше връчен на Александра Димитрова, родена 2012 г., от Враца.

СК Ритмика 89 наскоро навърши 2 години от създаването си в града под Околчица и вече от съвсем скоро е част от голямото семейство на БФХГ. ,,Още преди създаването на клуба в нашия град един човек повярва в нас и ни протегна ръка - Мартин Харизанов, на когото сме много благодарни. Той имаше желанието ,енергията и най-вече вярата, че правим нещо значимо за децата на Враца“, споделят треньорите, които на 2 октомври 2019 са започнали занимания със 7 деца, а днес броят им е над 40.