Здраве Лайфстайл

Защо да ядете смокини по-често за добро здраве

  19.10.2021 12:10             
Защо да ядете смокини по-често за добро здраве

Смокините са прекрасен плод с невероятна сладост. Но не само вкусовите им качества заслужават внимание, а и хранителната им стойност. Смокините са невероятно полезен плод, който носи редица полезни вещества на организма, подобрявайки цялостното здраве. Изобилието от витамини, минерали, антиоксиданти, които смокините носят, е добра причина да ги включвате в менюто си по-често.

Какво е хранителното съдържание на смокините?

В около половин чаша пресни смокини се съдържат 84 калории, пише livestrong.com. Този чудесен на вкус плод съдържа още диетични фибри – около 4,5 грама на порция. Богати са на въглехидрати – около 29 грама на 100 грама порция. Съдържат още 1,5 грама протеин и незначително количество мазнини – около 0,5 грама.

Смокините обаче са и прекрасен източник на ценни минерали. Ето и някои от тях.

Калий

В половин чаша сушени смокини се съдържат около 11% от дневната необходимост на тялото от калий. Включването на богати на калий храни по-често в менюто може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, според Американската сърдечна асоциация.

Мед

В половин чаша сушени смокини се съдържат около 24% от дневната нужда от мед. Медта активира определени ензими в организма, които са необходими за доброто състояние на съединителната тъкан в тялото. Медта е важна и за добрата комуникация между нервните клетки и преноса на нервни сигнали от мозъка към тъканите. Доброто състояние на нервната система е от съществено значение за работата на мускулите, сърцето, производството на енергия.

Медта е в неразривна връзка и с усвояването на желязото. Тялото абсорбира по-добре желязото в присъствието на мед. Така че този елемент е от ключово значение за здравето.

 

Витамин К

Витамин К е много важен витамин за правилното съсирване на кръвта. В половин чаша смокини се съдържат приблизително 10% от нужните за деня количества витамин К. Пресните смокини са ценен източник и на витамин А, който е важен за здравето на очите, кожата, косата, ноктите, черния дроб. Витамин К е необходим, за да може кръвта да образува кръвни съсиреци, когато това е необходимо. Витамин К е част от факторите за кръвосъсирване. Дефицитът или излишъкът от него могат да навредят на механизмите на контрола на кървенето.

Гликемичен индекс на смокините

Смокините са доста богати на въглехидрати, което ги прави плод със среден гликемичен индекс. Сушените смокини са много по-наситени със захари от пресните. Това прави пресните по-препоръчителни за консумация от хора с диабет или свързани с него състояния. 

Пресните смокини са много богати на фибри, което позволява тяхната консумация при подобни страдания. Те задоволяват апетита за сладко, защото имат превъзходен вкус, а фибрите позволяват по-бавното усвояване на въглехидратите от тях.