Свят

Хиляди празнуват края на локдауна в Сидни на конни надбягвания

  16.10.2021 15:54             
Хиляди празнуват края на локдауна в Сидни на конни надбягвания

Хиляди жители на Сидни се стекоха днес на прочутите конни надбягвания в момент, в който най-големият австралийски град излиза от локдауна, наложен заради коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На конните състезания, известни като "Еверест", днес можеха да присъстват до 10 000 ваксинирани зрители. На 2 ноември ще има сходни състезания в Мелбърн, които също ще бъдат достъпни за ваксинирана публика.

Щатът Нов Южен Уелс, чиято столица е Сидни, достигна целта днес от 80 процента напълно ваксинирани срещу коронавируса жители. По този показател щатът изпревари доста останалите райони на Австралия.

Днес властите съобщиха за 319 новозаразени, всички с Делта вариант. Двама души с коронавирус са починали през денонощието. В Нов Южен Уелс много от рестрикциите бяха облекчени още в понеделник, когато бе достигната целта от 70 процента напълно ваксинирани срещу вируса жители.

В щата Виктория, чиято столица е Мелбърн, новозаразените за денонощието са 1993. Седем са починалите от Ковид-19 там, в това число и 15-годишно момиче, което е най-мадата жертва на болестта в страната.

В съседна Нова Зеландия здравните власти успяха да ваксинират само днес 2,5 процента от населението си, тоест бяха поставени 124 699 дози от ваксините срещу коронавируса при население от 4,9 милиона души.